De cand e lumea lume, pestele ocupa un rol extrem de important in evolutia civilizatiei umane, pe planuri uluitor de diverse, de la alimentatia cotidiana si pana la religie ori divertisment. Exista totusi detalii legate de acest animal tacut prin excelenta, pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc si care ne surprind in orice moment.
Ca pestele pe mal. Cine s-ar gandi ca anumiti pesti, de fapt, nu traiesc intr-un mediu acvatic, ci in afara acestuia? Ei bine, cei din subfamilia Oxudercinae (familia Gobiidae) isi petrec o buna parte din viata pe uscat. Pentru aceasta ei au unele adaptari la mediu, comportamentale si fiziologice, cele mai importante fiind inotatoarele cu rol de picioruse, respiratia prin piele si capacitatea de a-si sapa mici adaposturi in nisip, pentru a se proteja impotriva soarelui si uscaciunii.
O „Eva” si mai multi „Adam”. Masculul de peste-pescar are un destin incredibil de bizar. Acrosat puternic cu dintii de corpul femelei, el efectiv fuzioneaza cu aceasta. In timp, el isi pierde ochii, organele interne si sistemul sangvin se conecteaza cu cel al consoartei-gazda. Se poate ajunge astfel ca organismul unei femele de peste-pescar sa fie alcatuit din 5-6 masculi diferiti! Aceasta realitate poate fi privita si ca o parabola insolita a relatiei dintotdeauna dintre cele doua sexe fara de care lumea vie nu ar putea exista.
Degustatori cu coada. La fel de uimitor este si amanuntul legat de pesti ca acestia nu au papile gustative doar in zona gurii, la fel ca toate vietatile celelalte si cum pare normal, cata vreme hrana trece mai intai prin cavitatea bucala. La ei, acesti senzori atat de importanti sunt plasati de-a lungul intregului corp. Interesant pentru eventuale cercetari in folosul persoanelor cu diverse handicapuri senzoriale.
Ploaia cu pesti. O data pe an, in Honduras se petrece un fenomen senzational: odata cu ploaia normala, din cer cad brusc si sute de pesti. Destul de ciudat e ca nici macar specialistii nu au putut explica fenomenul, astfel ca nu putem decat sa mentionam cateva ipoteze. Unii cred ca tornadele ridica in aer pestii dintr-o anumita zona, pentru ca mai tarziu acestia sa fie „eliberati” spre sol. Altii cred insa ca e vorba despre pesti ascunsi in sol (?!), care profita de ploaia-ploaie pentru a iesi la vedere…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii