Saptamâna trecuta v-am prezentat un top neoficial al celor mai mari jafuri din istorie, asa cum au fost ele clasificate de presa occidentala. Dar nici cele aflate pe locurile urmatoare, ca valoare a sumelor furate, nu sunt mai putin spectaculoase, mai ales ca vorbim despre zeci de asemenea infractiuni de amploare, de pe tot cuprinsul planetei.
– Banca din Bagdad, 2007: 282 milioane de dolari. De data aceasta nu mai este vorba despre Saddam, ci se presupune ca trei angajati ai serviciului de paza s-au gândit ca pentru ei e mai bine sa preia în folosul propriu continutul casetei pe care o aveau în grija. Zis si facut, iar rezultatul e ca nici în ziua de azi nu se stie oficial ce s-a întâmplat cu tot acel potop de bani si cine se ascundea, de fapt, în spatele afacerii.
– Camera seifurilor din Knightsbridge. 1987: 60 milioane de lire. Londra, cel mai luxos cartier din Westminster, un jaf ca-n filme. Doi indivizi obscuri solicita închirierea unei casete securizate în Centrul Knightsbridge, dar odata ajunsi în sala seifurilor îsi scot armele si anihileaza angajatii si paznicii. Îsi introduc apoi complicii în sala si pun pe usa o placuta cu anuntul „Închis”; normal, pentru a nu fi deranjati. Prada s-ar ridica azi la echivalentul a circa 114 milioane de dolari. Un singur arestat a existat, un amator pe nume Valerio Viccei, care si-a lasat o amprenta digitala la locul jafului.
– Harry Winston, Paris, 2008: 115 milioane de dolari. Sarim direct la locul 9 al clasamentului, pentru un motiv rezonabil: vorbim despre jefuirea unui centru de bijuterii al celui numit „Regele diamantelor”, poate cel mai faimos bijutier din toate timpurile. Harry Winston provenea din Ucraina si se spune ca avea o afinitate fabuloasa cu pietrele pretioase, fapt care l-a ajutat de altfel sa devina înca din copilarie celebru în domeniu. Jefuirea centrului din Paris care îi poarta numele a fost pe masura faimei acestuia. Autorii au actionat destul de blând, fara violenta, desi s-au folosit de arme, dar ceea ce a frapat a fost absenta masurilor de securitate la stabilimentul care – totusi! – gazduia valori de peste 10 milioane de euro. Au fost arestate 25 de persoane între 22 si 67 de ani, între care doua femei, dar se presupune ca au existat si barbati din grupare deghizati în femei. Fara discriminare de gen, nu-i asa?
În clasamentul nostru mai sunt incluse jafurile de la Banca britanica din Orientul Mijlociu, Liban, 1976: 25 milioane de lire (în care a fost implicat un grup apropiat de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei); Aeroportul Amsterdam-Schiphol, 2005: 118 milioane de dolari (infractori deghizati în angajati ai Companiei aeriene KLM au furat diamante brute care, la vânzare, valorau mult mai mult decât estimarea de mai sus); United California Bank, 1972: jaf de 30 de milioane de dolari, estimat astazi la 900 de milioane; Centrul Diamantului din Anvers, 2003: peste 100 milioane de dolari (jaf comis în conditiile în care sala tezaurului era protejata cu camere video, detectoare de caldura, un radar Doppler, un câmp magnetic si un seismometru!). Totusi, când geniul rau e pus pe treaba se pare ca nu prea-i sta nimic în cale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii