• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Din stravechime

Din stravechime

13 decembrie 2001
in Glob
A A

          Iubesc revistele Discover si Science et Vie – le declar, de altfel, publicatiile mele favorite – si marturisesc ca una dintre ele a fost si este modelul dupa care am construit-o pe „sora” foarte stimabilei reviste Magazin, lunara Stiinta si Tehnica. Voi spune însa câteva cuvinte despre cealalta, Discover, revista americana de popularizare stiintifica.

          Iubesc revistele Discover si Science et Vie – le declar, de altfel, publicatiile mele favorite – si marturisesc ca una dintre ele a fost si este modelul dupa care am construit-o pe „sora” foarte stimabilei reviste Magazin, lunara Stiinta si Tehnica. Voi spune însa câteva cuvinte despre cealalta, Discover, revista americana de popularizare stiintifica. Plina de informatie, riguros creata, bine scrisa, la curent cu mersul mecanismelor din stiintele si tehnologiile lumii si – important amanunt – stimulativa pentru membrii speciei Homo faber, inginerul creator, autor al produselor numite inovatie, combustibilul progresului. Pentru Anatomia secundei de astazi nu voi alege însa stiri de inventica luate din Discover, ci date din… istorie. Mai exact: din istoria civilizatiei si din cosmogonie, istoria Universului.
          Prima: urmare a încapatânarii arheologului american Mark Lehner, în platoul Giza, al marilor piramide ale Egiptului, adica într-un loc de la care nu se mai spera nimic, a fost dezgropat si adus la suprafata un adevarat oras! Aventura a început cu mai bine de trei decenii în urma, o data cu prima sosire a lui Lehner la piramidele lui Keops, Kefren si Mikerinos, acolo unde îl trimisera adeptii lui Edgar Cayce, autor fantast al unor teorii privind originea extraterestra a piramidelor. Lehner întelege însa repede adevarul – piramidele sunt o extraordinara realizare a arhitecturii si ingineriei vechilor egipteni – studiaza în detaliu patrulaterul delimitat de cele trei piramide si de Sfinx – si pune o întrebare neasteptata: unde erau adapostiti cei 20000-30000 de muncitori care se aflau, permanent, la lucru, asa cum arata basoreliefurile de pe monumente? În consecinta, în anii care urmeaza, Mark Lehner cauta cu inversunare orasul pierdut, cu înfrigurare si, ca în toate povestile despre sclipirile geniului, îl si gaseste. „Orasul pierdut al piramidelor” se afla, fireste, în chiar apropierea piramidelor lui Keops, Kefren si Mikerinos si a Sfinxului (care, probabil, le precedase). Ruinele lui se gasesc sub 2-3 metri de nisip iar sutele de gropi sapate îl „deseneaza” deja: avea câteva hectare, sute de adaposturi pentru constructori, brutari, bucatari, metalurgisti (o turnatorie de cupru a fost descoperita), temple, sali de mese, ziduri de aparare, ba chiar si un mic port artificial (!), unde soseau corabiile Nilului, încarcate cu piatra de Assuan, alimente si oameni. O parte a orasului pierdut a început deja sa fie decopertata dar, demonstreaza Lehner, prea mult nu vom putea scoate la suprafata, caci sute de locuinte ale capitalei Cairo sunt construite exact peste asezarea multimilenara!
          Alte frumoase pagini Discover-iene vorbesc despre stravechi pietre ale cerului, „vizitatori” care, în lunile octombrie si decembrie ale fiecarui an ne cad pe planeta, lasând dâre de foc: meteoritii. Primul val – „Leonidele” – ne soseste dintr-un flux de 4000 de „bucati” pe ora, ramasite ale cometei Tempel-Tuttle, pe care le vedem, de obicei, ca pe un slab foc de artificii pe cer (spun: de obicei, pentru ca mecanismele celeste fac ca la fiecare 33 de ani coada cometei sa fie mai apropiata de Soare, sa se dezintegreze mai intens – si atunci, în noptile terestre ale sfârsitului de octombrie pur si simplu ploua cu stele). Al doilea val – „Geminidele” – vine catre mijlocul lui decembrie, nu în rafale, ca „Leonidele”, ci „foc cu foc”, cam cu un meteorit pe minut, resturi ale asteroidului Phaeton. Dar si „Leonidele” si Geminidele”, indiferent de originea lor – cometa Tempel-Tuttle sau asteroidul Phaeton – au, pentru astronomi si geologi, aceeasi imensa valoare: meteoritii acestia sunt martori ai unei istorii a Cosmosului vechi de mai bine de 5 miliarde de ani, de pe vremea când Galaxia noastra era în chinurile facerii, gata sa dea nastere Sistemului Solar si planetei noastre. De aceea, proaspetele resturi nearse de meteoriti sunt piese de laborator foarte pretuite – caci spre deosebire de cele care, în timp, au cazut, cu miliardele pe solul planetei noastre, acesti „musafiri” minusculi, necontaminati de viata Pamântului, nedeformati de ploi, vânturi, rasuciri ale scoartei terestre sunt specimene perfecte ale preistoriei stelei Sol.
          Arheologie si cosmogonie – iata pagini din spectacolul stiintei, cel la care, în „anatomia” saptamânala, va invit de ani si ani, convins fiind ca în civilizatia lui Homo sapiens cautarea adevarului este cel mai frumos poem care se poate scrie.

ShareTweet
Articolul precedent

Aluat cu morcovi

Urmatorul Articol

Salata universala

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Salata universala

Blat pralina

Tort de alune cu nescafe

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.