Desi e vara si piata înghite muzica tot mai comerciala cu iz sud-american, o sa va prezint o muzica de calitate, „pentru cunoscatori”, o muzica aflata la antipodul prostului gust si foarte departe de precaritatea fanteziei facatorilor de hit-uri. Muzica de ambianta, muzica instrumentala, zisa si New Age.
Desi e vara si piata înghite muzica tot mai comerciala cu iz sud-american, o sa va prezint o muzica de calitate, „pentru cunoscatori”, o muzica aflata la antipodul prostului gust si foarte departe de precaritatea fanteziei facatorilor de hit-uri. Muzica de ambianta, muzica instrumentala, zisa si New Age. Si pentru aceasta saptamâna m-am gândit ca merita sa ma opresc la albumul unui compozitor român, ceva cu totul deosebit din toate punctele de vedere.
Decebal Badila, portretul unui basist român
Mai întâi mi-a atras atentia ideea excelenta de coperta a albumului, apoi mi-a atras atentia numele muzicianului. Iata un român de-al nostru, mi-am zis si nu ma înselam prea mult, desi într-o prima faza am crezut ca e vorba despre un compatriot care renuntând la muzica româneasca ieftina a batut la usa strainatatii si a reusit sa-si impuna propria muzica. Apoi m-am interesat cine este Decebal Badila. Iata câteva date despre acest talentat basist care a înregistrat albumul Nothing but Bass (Nimic altceva decât bas) la Casa de discuri Prudence. Decebal Badila s-a nascut la Constanta în 1968 pentru a-si desavârsi studiile în Bucuresti, la Conservator, unde s-a specializat în instrumente acustice. Apoi, probabil constient ca nu-si poate prezenta compozitiile la Case de discuri total neinteresate de muzica instrumentala, new age, Decebal Badila s-a mutat la Köln, în Germania. Aici a început sa studieze basul, asa cum suna el în muzica de jazz, la Musikhochschule din Köln.
Beneficiind de interesul Casei Prudence pentru muzica new age, Decebal Badila a reusit sa debuteze discografic cu acest album, beneficiind, cum spun specialistii care i-au analizat compozitiile, de un enorm talent si, în plus, de o capacitate de a da profunzime unui instrument, basul, cu totul special.
Despre Decebal Badila nemtii spun ca este unul dintre cei mai promitatori basisti pentru scena internationala. Cele 14 melodii ale albumului sunt aranjamente muzicale pline de frumusete sonica si armonica ce apar cu atât mai interesante cu cât fiecare nota este extrasa prin simpla atingere a corzilor ghitarei bas! Interesant este faptul ca melodiile lui Decebal Badila nu sunt doar expresii ale calitatilor lui de instrumentist, de-a dreptul uimitoare, ci modalitati de a investi profunzimile sale sufletesti, si muzicalitatea cu totul iesita din comun, în compozitiile sale. Nu stiu cum va arata viitorul album al lui Decebal Badila, dar cu siguranta ca talentul sau n-are cum sa-l conduca într-o fundatura. Dimpotriva, destinul lui de muzician îl împinge în sus.
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii