Cu toate ca pe teritoriul batrânului continent se difuzeaza formatul emisiunii americane de divertisment "Big Brother" (care nu ne-a ocolit nici pe noi), enigmaticul personaj din romanul lui George Orwell, Big Brother, cel care se ocupa cu supravegherea unei întregi populatii, este de mai multi ani o realitate concreta, întruchipata de sistemul american de pozitionare globala.
GPS este, dincolo de un sistem de naviga-re, si un extrem de eficient sistem de supraveghere care se realizeaza printr-o retea de sateliti, cu ajutorul carora pot fi identificate coordonatele oricarui obiect de pe Pamânt. Principalul scop al acestui sistem este cel militar, americanii folosindu-l cu ocazia tuturor razboaielor "inteligente" pe care le-a purtat începând din 1999 si pâna la cel recent încheiat din Golf, dar el este folosit si în alte scopuri militare. Acum, Europa se arata interesata de un sistem propriu de navigatie prin satelit, care sa înlocuiasca în viitor GPS. Acest lucru va fi posibil o data cu lansarea în septembrie 2005 a satelitului Galileo, care va deveni complet operational în vara lui 2006. Realizarea primei faze a programului Galileo, care prevede construirea a patru sateliti (dintr-un total de 30), necesita un buget de 547 milioane euro, care va fi acoperit de cele 15 state membre ale Agentiei Spatiale Europene astfel: 17,31% pentru Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, 15% Austria, 10,14% Spania, 4,9 % Belgia, 3,54% Elvetia, 3,07% Olanda, 2,33% Suedia, 1,61% Norvegia, 1,14% Portugalia, 1,32% Finlanda, 0,78% Danemarca si 0,29% Irlanda.
2. Dupa succesul clonarii oitei Dolly, o noua certitudine pentru pamânteni
Clonarea catârilor
Nu a trecut multa vreme de la decesul primei fiinte clonate din lume, oficial admitându-se ca procesul nu este pe deplin stapânit, ca o echipa de cercetatori americani de la Universitatea Idaho a anuntat saptamâna trecuta în revista "Science" nasterea primului catâr clonat. Catârasul, care s-a nascut pe 4 mai, a primit numele de botez Idaho Gem ("Gem de Idaho") si pare ca se comporta normal, "e sanatos si viguros", dupa cum a declarat profesorul Dirk Vanderwall, unul din membrii echipei care a realizat premiera. Caii, magarii si hibridul lor, catârii, sunt foarte greu de reprodus în laborator si cu atât mai greu de reprodus "in vitro", o tehnica foarte raspândita în cazul fiintelor umane. "De acum, nu numai caii campioni vor putea fi reprodusi prin clonare, dar si speciile pe cale de disparitie precum caii din rasa Przewalski, considerata a fi stramosul raselor moderne de cai" a mai spus Vanderwall. Performanta este cu atât mai mare cu cât s-a reusit acest lucru în cazul celui mai încapatânat animal de pe pamânt.
Comentarii