• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Eveniment cultural HAMLET-ul lui CIULEI

Eveniment cultural HAMLET-ul lui CIULEI

29 iunie 2000
in Glob
A A

          Saptamâna trecuta, mai exact joi, teatrul românesc s-a îmbogatit cu înca o reprezentare artistica: Hamlet-ul pus în scena la Teatrul Bulandra, sala Izvor, de maestrul Liviu Ciulei. Marele regizor a venit special la Bucuresti pentru a monta piesa lui Shakespeare, o adevarata obsesie pentru orice mare regizor de teatru.

          Saptamâna trecuta, mai exact joi, teatrul românesc s-a îmbogatit cu înca o reprezentare artistica: Hamlet-ul pus în scena la Teatrul Bulandra, sala Izvor, de maestrul Liviu Ciulei. Marele regizor a venit special la Bucuresti pentru a monta piesa lui Shakespeare, o adevarata obsesie pentru orice mare regizor de teatru. Am vazut si eu piesa, în avanpremiera, pentru ca nu mai vazusem cam de multa vreme un Shakespeare în montarea lui Ciulei, daca ma gândesc bine cam de pe vremea Furtunii de la Gradina Icoanei. Doream cu orice pret sa vad care este viziunea Maestrului la senectute.
           O sa-mi cer scuze ca nu intru în corul laudatorilor de ocazie, o sa-i cer scuze lui Liviu Ciulei pentru ignobila mea opinie de admirator al Regizorului, dar spectacolul m-a dezamagit. Poate si pentru ca m-am dus la Hamlet prea plin de dorinta de a vedea un Ciulei naucitor, sclipitor si tulburator, ca pe vremea Revizorului sau a spectacolului Leonce si Lena. N-a fost asa. Peste noi a trecut nu numai Timpul, ci si Vremea. Dezamagit am fost chiar de la început. Fiind vorba despre avanpremiera si venind acolo si generatia tânara, urmasii actorilor, prieteni sau rude de gradul întâi, sala de teatru parea o sala de cinematograf, cucerita de generatia pop-corn. Destul de multi tineri se dotasera de la bufetul din hol cu sticle de plastic cu bauturi racoritoare, cu pungi pline cu saratele. Mai fâsâia câte o sticla desfacuta cu aviditate, mai fosnea câte o punga cu de-ale gurii, fiecare astepta sa înceapa piesa. si piesa a început cu întârziere. Apoi era o zi caniculara si dupa începutul piesei, niste usi laterale au fost deschise, pentru aerisire. Lucru fatal, pentru ca în plina tirada a monologului lui Hamlet („A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea…), s-a auzit sinistru o apa trasa la toaleta de cineva din personalul auxiliar banuiesc. Ce sa mai zic despre faptul ca Hamlet începea nefiresc în acea seara caniculara cu o noapte geroasa de iarna în care apare fantoma tatalui lui Hamlet si vântul vuieste nemilos.
          
          Unde este Hamlet?
          
           Indiferent ce voi spune despre spectacol, de aici încolo, trebuie sa admit ca este vorba despre un eveniment teatral. Este totusi vorba despre Shakespeare si despre Liviu Ciulei. Rezervele mele pleaca de la faptul ca ma asteptam la o inventie regizorala mai pregnanta si la un recital actoricesc cuceritor. N-au fost. O scenografie esentializata la niste coloane mobile care configurau scenele petrecute în palatul Elsinore, interesanta. Schimbarea decorului „în fata spectatorului si în spectacol” ca pe vremuri, frumoasa. Costumele de sfârsitul secolului al XIX-lea, atmosfera „bismarkiana”, am înteles. Dar unde era Shakespeare? Unde era Hamlet? O prima insatisfactie a fost versiunea româneasca din care au disparut versurile si metaforele unice shakespeariene. Versiunea apartine Ninei Casian, e slaba, fara stralucire. Apoi rostirea replicilor. Omul vine la teatru nu sa afle subiectul unei piese (mai ales în cazul pieselor lui Shakespeare), ci sa intre în lumea lui Shakespeare, sa se lase cucerit de arta actorilor de a rosti replicile si oferta regizorului. Mie îmi place Marcel Iures, este un actor talentat, dar probabil ca nu poate fi un Hamlet. si din pacate, Liviu Ciulei n-a stiut sa faca din el un Hamlet de zile mari. A reusit doar un Hamlet de weekend. Ce sa mai zic de Ofelia? De umbra lui Rebengiuc si a Valeriei Seciu, actori uriasi ai teatrului românesc ce sa mai zic? Sub asteptari, stersi, fara vlaga, fara masca lui Shakespeare pe fata.
          
          „Eu mi-s nebun doar dinspre nord-nord-vest”
          
           Ideea regizorala din scena actorilor ambulanti care se machiaza pentru spectacol în care, în paralel, vedem regele si camarila facând aceleasi gesturi e totusi prea straverzie pentru Hamlet-ul unui mare Regizor. Ma asteptam sa vad o idee regizorala în momentul monologului lui Hamlet amintit mai înainte. Nimic. O rostire gri, hodoron-tronc, în mijlocul scenei. Si apoi modul prea patetic, prea „teatral” impus actorilor pentru a-si rosti replicile. Si apoi fantoma tatalui care e si ea patetica în rostiri, ceea ce e cam mult pentru un mort. Tinerii actori, prea slabi pentru un Shakespeare. În fine, pentru cine n-a citit niciodata Hamlet, cazul tinerilor spectatori, un bun prilej de a-i descoperi textul la teatru. Oricum e mult mai bine decât sa învete atâtea prostii de la televizor. În fine, sa amintesc una dintre cele mai misterioase replici shakespeariene care, întâmplator, apare în Hamlet: „I am but mad from north-north-west” (Eu mi-s nebun doar dinspre nord-nord-vest), zice printul Danemarcei.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Rulada cu frisca si fructe

Urmatorul Articol

Salata de castraveti cu oua

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Salata de castraveti cu oua

Supa austriaca de visine

Betisoare cu cas

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.