Am preluat titlul unei mai vechi piese muzicale a unui interpret britanic, dar pentru a face trimitere catre o realizare de exceptie – nu a vreunei echipe de savanti, ci a locuitorilor unei zone apartinand Scotiei, care timp indelungat au fost foarte afectati de imposibilitatea alimentarii cu energie electrica.
Insula Eigg are doar 9 km in lungime si circa 5 km latime. Ea se alimenteaza exclusiv din contul surselor de energie regenerabila si poate servi drept exemplu despre cum va arata energetica viitorului.
Sa ne gandim ca aproximativ 20% din populatia planetei (1,3 miliarde de oameni) nu au acces la energie electrica. Multi dintre ei traiesc in zone greu accesibile si fara infrastructura. Este greu sa te conectezi la retea, cand ea se afla departe sau nu functioneaza la parametrii cuveniti. In special de aceea, energia regenerabila poate fi utila. Ea inseamna energie pura si ieftina si nu are nevoie de reteaua de transport la care sunt conectate statiile atomice puternice. E necesar prin urmare sa folosim panourile solare sau generatoare eoliene mici, cum fac locuitorii insulei Eigg.
In 2008, Eigg a devenit prima comunitate din lume care a lansat un sistem energetic autonom, ce foloseste apa, vantul si soarele. Totul a fost realizat de localnici cu propriile lor forte. In prezent, acolo functioneaza patru centrale eoliene ce furnizeaza 24 kW in retea, iar panourile solare produc pana la 50 kW. Instalarea panourilor solare pe insula ar putea parea stranie, pentru ca anual ele nu produc multa energie. In schimb, vara, dau productia de varf. Pe insula mai sunt trei hidrocentrale – una de 100 kW si doua de 5 si respectiv 6 kW.
Un alt fapt insolit este ca locuitorii insulei Eigg au implementat acest proiect fara a avea studii sau experienta in domeniu, intre ei neexistand niciun inginer electrician. Exista insa si un mare dezavantaj: investitiile sunt mari. Constructia sistemului a costat 1,66 milioane de lire sterline, o mare parte fiind acordata de Uniunea Europeana. Dar in tarile cu o economie mai slaba, unde acest ajutor financiar devine inaccesibil, implementarea unor asemenea proiecte e incomparabil mai complicata.
De asemenea, pe Eigg exista si perioade, mai ales primavara, cand vremea nu „colaboreaza” si locuitorii insulei sunt nevoiti sa includa in retea cateva generatoare diesel. Totusi, 95% din an, insula foloseste exclusiv energie curata!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii