Oamenii de stiinta care studiaza imensul ghetar „Thwaites” din Antarctica, supranumit „Ghetarul apocalipsei”, afirma ca apa mai calda se infiltreaza în portiunile sale vulnerabile, agravând topirea cauzata de cresterea temperaturilor, potrivit a doua studii publicate în revista Nature.
„Thwaites”, care este cât aproximativ suprafata statului american Florida, reprezinta peste jumatate de metru din potentialul global de crestere a nivelului marii si ar putea destabiliza ghetarii învecinati, care au potentialul de a provoca o crestere suplimentara de trei metri.
Ca parte din proiectul de cooperare International Thwaites Glacier – cea mai ampla campanie de teren demarata vreodata în Antarctica – o echipa formata din 13 oameni de stiinta americani si britanici au petrecut circa sase saptamâni pe ghetar la sfârsitul lui 2019 si începutul lui 2020, informeaza Reuters/Agerpres.
Folosind un vehicul robotic subacvatic denumit „Icefin”, date si senzori privind amararea (legarea vehiculului de ghetar), cercetatorii au monitorizat linia de ancorare a ghetarului, locul unde portiuni de gheata se desprind de pe ghetar si ajung în ocean.
În unul dintre studii, conduse de cercetatorul Britney Schmidt de la Universitatea Cornell, oamenii de stiinta au descoperit ca apa mai calda se strecoara în crevase si alte deschizaturi cunoscute sub denumirea de terase, provocând topirea unor portiuni laterale de 30 de metri sau mai mult în decursul unui an. „Apa calda patrunde în portiunile cele mai fragile ale ghetarului si agraveaza situatia”, a declarat Schmidt pentru Reuters.
„Este o situatie care ar trebui sa ne îngrijoreze pe toti”, a spus ea referindu-se la descoperirile care pun în evidenta modalitatea în care schimbarile climatice au ajuns în izolata Antarctica. Concluziile celeilalte cercetari, la care a colaborat si Schmidt, pun în evidenta circa cinci metri de topire anuala în apropierea liniei de ancorare a ghetarului – mai putin decât ceea ce au preconizat anterior cele mai agresive modele de subtiere a stratului de gheata. Ea a mai spus ca topirea este în continuare îngrijoratoare.
„Daca observam mai putina topire… nu înseamna ca gheata nu se retrage”, a declarat Schmidt. Oamenii de stiinta s-au bazat anterior pe imagini satelitare pentru a arata comportamentul ghetii, procedeu prin care era dificil de obtinut detalii. Studiul marcheaza prezenta în premiera a unei echipe la linia de ancorare a unui ghetar major, oferind detalii din locul unde „începe actiunea”, a spus Schmidt.
„Descoperirile vor contribui la dezvoltarea unor modele ale schimbarilor climatice”, a declarat Paul Cutler, director de program pentru stiinte Antarctice în cadrul Fundatiei Nationale pentru Stiinta. El a revizuit studiul, dar nu a participat la cercetare.
„Aceste lucruri pot fi a-cum luate în considerare pentru modelele care vor prezice comportamentul viitor, iar acesta era exact obiectivul cercetarii”, a adaugat el.
NICUSOR DINCA
Comentarii