• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Inspectie cosmica expresul „terra-marte”

Inspectie cosmica expresul „terra-marte”

3 iulie 2003
in Glob
A A

          Americanii de la NASA au inventat formula „Faster, better, cheaper”, adica „Mai repede, mai bine, mai ieftin”. La Agentia Spatiala Europeana formula a fost preluata si adaptata de catre directorul sau stiintific, britanicul David Southwood astfel: „Mai repede, mai inteligent, mai ieftin”.

          Americanii de la NASA au inventat formula „Faster, better, cheaper”, adica „Mai repede, mai bine, mai ieftin”. La Agentia Spatiala Europeana formula a fost preluata si adaptata de catre directorul sau stiintific, britanicul David Southwood astfel: „Mai repede, mai inteligent, mai ieftin”. Cum rezultatele obtinute de ESA sunt vizibile cu ochiul liber, iar programul european este net mai ambitios decât cel al NASA, directorul ESA adauga: „Din punct de vedere cosmic, secolul XX a fost american; cel de-al XXI-lea va fi european!”…
          Pentru ca, într-adevar, ESA a avut, în ultima vreme, doar doua ratari: prima lansare a Programului „Cluster” – 4 nave cosmice zburând în formatie, pe orbita apropiata, în 1996, si explozia, imediat dupa decolare, a navei super grele – purtatoare a unei mase adaugate de 10 tone!, „Ariane – 5 ECA”, în acest an. În rest, însa, europenii se descurca bine, în ciuda unui buget minor (350 milioane euro în 2003), în comparatie cu cel pe care îl are NASA si, mai ales, prezinta o agenda consistenta de actiuni cosmice. Astfel, celor de la ESA le-a reusit, de curând, lansarea telescopului spatial „Integral”, ca un companion al foarte eficientului „XMM-Newton”, un „cititor” de raze X care ne-a adus deja enorm de multe date despre profunzimile Universului; iar alte doua telescoape, sensibile la radiatii infrarosii (caldura), respectiv microunde, le vor urma.
          Dar si mai ambitioase sunt planurile pe care le au europenii pentru vecinele Pamântului din Sistemul Solar, caci sonde cosmice vor porni catre Venus („Venus Express”) si Mercur, si catre o cometa („Rosetta”) iar spre Marte a decolat deja un „Mars Express”, datator de mari sperante pentru reala revenire a interesului lui Homo sapiens în aventura celesta.
          De ce a plecat „Mars Express”? Pentru ca chiar în zilele respective se închidea „poarta” deschisa între Terra si Marte, momentul celest când cele doua planete sunt la cea mai mica distanta una de alta. Dar ce este, de fapt, „Mars Express”? O sonda cosmica proiectata si construita de specialisti din 15 tari ale Europei, care a decolat din Kazahstan, de pe cel mai bun cosmoport, Baikonur, pe „spinarea” unei rachete clasice „Soyuz” – de tipul celei care, recent, a facut schimbarea de echipaje de pe Statia Spatiala Internationala. „Inima” sondei este o cutie de aluminiu cubica, cu latura de 2,5 metri, acoperita cu o folie de aur si adapostind, pe drumul spre planeta Marte, aparatura pentru 6 experimente si un dispozitiv de observare „Beagle 2”, care va fi parasutat pe suprafata Planetei Rosii de îndata ce sonda se va fi înscris pe o orbita circummartiana. Dar sa descriu, pas cu pas, aventura „expresului Terra-Marte”. Imediat ce iese din atmosfera, rupând lanturile gravitatiei, sonda îsi porneste cele doua motorase, cele care o arunca pe traiectoria matematic calculata si îi aduc eventualele corectii, în cele câteva luni de voiaj si, apoi, pe orbita pe care se va înscrie, la circa 200 de kilometri deasupra planetei. Dupa ce îl expulzeaza pe „Beagle 2” catre sol, sonda îsi desfasoara antena de contact cu Pamântul si începe sa-si puna în functiune aparatele de observare a corpului ceresc de sub ea. Senzorii din sistemul botezat ASPERA vor porni sa detecteze si sa identifice atomii, ionii si electronii din stratosfera martiana si din vântul solar, încercând sa discearna hidrogenul si oxigenul din eventualii vapori de apa ce s-ar ridica de jos. Cele doua spectrometre SPICAM vor cerceta, în infrarosu si ultraviolet, cât de mare este stratul de ozon si care este cantitatea de CO2 si vapori de apa din atmosfera martiana. Un alt spectrometru, PFS, va determina ce alte gaze, particule de praf si eventualele molecule complexe – ca formaldehida – exista acolo, cu rezultatul ca vom întelege apoi mai bine meteorologia planetei. OMEGA si HRSC sunt dispozitivele de baza, prima o camera de luat vederi în spectru luminos si în infrarosu, a doua construita de berlinezul Gerhardt Neukum, o camera de imagini cu înalta rezolutie, adica de mare finete care, se spera, ne va aduce imagini de detaliu de pe suprafata martiana. În sfârsit, MARSIS va scormoni cu unde radar sub scoarta lui Marte deslusindu-i mai bine geologia.
          …Cu ce scop? Cu acela caruia i se supune întreaga misiune „Mars Express”, adica raspunsul la întrebarea de covârsitoare importanta: exista viata pe planeta Marte?…
          

ShareTweet
Articolul precedent

Deliciu cu cirese

Urmatorul Articol

Fasole scazuta cu tarhon

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Fasole scazuta cu tarhon

Crocante din pireu de cartofi

Oua in macris

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.