– Mai întâi, as fi curios sa aflu cum de v-ati întors privirea, dupa ce ati facut atâtea ziare „politice”, catre o revista literar-artistica, e vorba despre suplimentul ABC al ziarului AZI?
– Totul a pornit de la esecul pe care l-am înregistrat cu pagina culturala a Cotidianului, unde am încercat sa reintroduc în presa mare problemele literar-artistice. Fiind prea ocupat cu domeniul politic, aceasta pagina mi-a scapat din mâna si cu vremea pagina s-a deteriorat.
– Mai întâi, as fi curios sa aflu cum de v-ati întors privirea, dupa ce ati facut atâtea ziare „politice”, catre o revista literar-artistica, e vorba despre suplimentul ABC al ziarului AZI?
– Totul a pornit de la esecul pe care l-am înregistrat cu pagina culturala a Cotidianului, unde am încercat sa reintroduc în presa mare problemele literar-artistice. Fiind prea ocupat cu domeniul politic, aceasta pagina mi-a scapat din mâna si cu vremea pagina s-a deteriorat. M-am gândit atunci când am pornit pagina culturala la Cotidianul, si când am apelat la scriitori pentru a scrie tablete, la faptul ca domeniul literar-artistic nu a fost abordat pâna acum cu mijloacele gazetaresti. Exista pagini culturale în unele publicatii, dar care expediaza fenomenul, si de regula sunt scrise de agramati, si avem, pe de alta parte revistele de cultura care ramân într-un cerc restrâns publicând creatie, cronica literara, dar care atunci când nu sunt sponsorizate dau faliment. Era nevoie ca în acest domeniu sa patrunda un gazetar si sa învie acest teritoriu.
– Au fost grele chinurile facerii suplimentului ABC?
– Aceasta a 15-a revista pe care o fac a fost construita de la un capat la altul. A fost pentru mine un extraordinar exercitiu, am avut nevoie de doua saptamâni pentru a gândi rubricile, directiile de atac si acum îmi dau seama ca avem toate sansele ca revista sa mearga bine pe sine.
– Cum ramâne cu pasiunea dumneavoastra veche, care este analiza politica?
– Opiniile politice mi le exprim în talk-show-uri, în câteva cotidiene de provincie si exista în orice moment tentatia de a face un nou cotidian, oferte am, deocamdata ezit, dar s-ar putea ca în final sa accept.
– Ne puteti spune ce nume va avea si când va aparea?
– Deocamdata nu pot sa spun nimic despre nume, dar ar putea aparea în luna aprilie a acestui an. Exista insa o uriasa adversitate fata de întoarcerea mea în presa politica si nu numai din partea tuturor politicienilor, ci si din partea colegilor de breasla. Un cotidian pe care l-as face, cu fonduri uriase, ar tulbura siesta multor directori de gazete.
– Ce vi se pare dezagreabil în presa actuala?
– O citesc în fiecare dimineata si cuvântul dezagreabil e prea putin spus. Mi-e scârba de manevrele pe care le citesc în spatele fiecarei campanii de presa. Mi-e foarte greu sa citez un ziar care nu ascunde manevre oculte.
– Daca într-o zi ati închide toate ziarele pe care le-ati facut sau pe care le cititi si v-ati retrage pe o insula pustie ce carte ati lua cu dumneavoastra?
– As lua publicistica lui Nae Ionescu, antologia scoasa de Mircea Eliade, pentru ca eu îl consider un învatator al meu într-ale gazetariei, fiind singurul gazetar din istoria României care a reusit sa faca din editoriale adevarate eseuri filozofice pe care eu le citesc si azi cu mare placere.
– Si din literatura?
– As lua, indiscutabil, Maestrul si Margareta a lui Bulgakov, pe care o stiu aproape pe de rost.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii