Lacul are o adâncime foarte mica pe timpul iernii, in vreme ce tarmurile sale sunt amenajate ca un parc, dar se transforma in lac adânc de pâna la 12 metri primavara! Apa sa este verde smarald din cauza frunzisului scufundat si a terenului ierbos de sub ea. Situat in satul Tragöß, din landul austriac Stiria, Lacul Verde (Grüner See) ofera o priveliste inedita. Peisajul din imprejurimi pare ireal, in timp ce lacul in sine este cu totul special.
In apropiere se afla Muntii Hochschwab, acoperiti cu zapada care se topeste in timpul sezonului de primavara si se transforma in suvoaie de apa ce inunda suprafetele vaste ale tarmurilor, care pe timp de iarna delimiteaza parcul.
Pe fundul usor stâncos cresc câteva soiuri de plante când nu este plin. Pe maluri are o pajiste usor ierboasa si o abundenta de verdeata in marginea padurii. Pe masura ce primavara se instaleaza, intregul peisaj se schimba, dintr-un parc care atrage excursionisti, intr-un lac pe care niciun scafandru nu ar vrea sa-l rateze. In timpul iernii lacul are o adâncime de 1-2 metri si ocupa o suprafata de pâna in 200 de metri patrati, fiind marginit de poteci, banci si podete.
Primavara, se ridica la aproximativ 12 metri, cu o suprafata aproape dubla. Deoarece apa este proaspata, provenita din zapada fara impuritati, vizibilitatea adâncurilor lacului este uimitoare. Se spune ca limpezimea apei este atât de buna, incât transparenta sa este adesea comparata cu cea a apelor tropicale, iar apa de clestar ce inunda parcul are o temperatura de 4-8ºC.
Impreuna cu verdeata, viata prospera si in lacul proaspat umplut, pastravul, crabii mici si larvele incepând sa se bucure de beneficiile caldurii primaverii. Crengile si trunchiurile de copaci scufundate, potecile, bancile din parc si stâncile uriase fac ca fundul lacului sa para un tinut al minunilor, ca si cum ar exista o civilizatie sub apa.
Viziunea este perfecta când razele Soarelui curg pe suprafata apei. Undele tremurate si valurile trimit cascade de lumina spre maluri, transformând imaginea intr-o experienta suprarealista.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii