Cand pomenim studiile efectuate de diversi cercetatori, este din ce în ce mai greu sa ne dam seama de credibilitatea lor: fie nu sunt concludente, fie nu au acoperire stiintifica, ori nu pot fi verificate de cercetatori independenti, ori sunt de genul „stirilor false”, ca tot e la moda sintagma, desi ea este sinonima cu „presa” din toate timpurile.
Studiile sunt de multe ori doar pentru a prezenta niste concluzii fanteziste, care nu au prea mare legatura cu adevarata stiinta, ci mai mult cu literatura de anticipatie, pe care vrea sa o concureze pe piata media. Îti trebuie mult discernamant, adica instructie, cultura, pentru a putea alege bobul de neghina. La ce capitol poate fi introdus un studiu stiintific, nu artistic, despre Michelangelo, unul mai recent?
Aflam ca un chirurg italian pe nume Davide Lazzeri, a realizat un studiu, citat de agentia EFE si transmis de Agerpres, în care a demonstrat ca marele artist renascentist Michelangelo era „stangaci” din nastere, dar „si-a exersat înca de tanar mana dreapta pentru a picta si a evita astfel prejudecatile epocii”. Si în rest? În rest, „folosea mana stanga pentru activitati mai grele precum sculptura”.
Aceasta „descoperire” a fost prezentata într-un articol publicat de revista americana Clinical Anatomy (Anatomia Clinica) si asta doar datorita faptului ca specialistul italian îsi dedica tot timpul liber „studierii particularitatilor fizice ale geniilor artei”. Nu stim ce metoda de cercetare a folosit în cazul acestui studiu, cat de solide sunt observatiile legate de Michelangelo, aflam doar ca a „comparat fragmente ale operei sale cu aspecte cunoscute ale vietii artistului”.
Discutiile legate de dilema aceasta sunt mai vechi, cercetatorii necazand totusi la un consens. Acum, prin acest studiu, Lazzeri a dorit sa clarifice un amanunt nu foarte semnificativ legat de mana pe care o folosea Michelangelo atunci cand picta, în ideea de „a transa astfel dezbaterea între cei care cred ca era stangaci si cei care sustin ca era dreptaci”.
Pe ce se bazeaza concluzia studiului?
Pe o constatare a unuia dintre ucenicii marelui artist, pe nume Raffaello da Montelupo, „care sustinea ca Michelangelo era stangaci din nastere si folosea aceasta mana pentru activitatile care necesitau forta si ca s-a antrenat sa poata picta si desena cu mana dreapta”. Marturia ucenicului este confirmata de medicul chirurg care aduce ca argument convingator faptul ca o artrita degenerativa i-a afectat „mai ales mana stanga pe care o folosea pentru a cizela si a sculpta”.
Un alt argument ar fi faptul ca Michelangelo a sculptat la tinerete, în jurul anului 1492, un crucifix pentru manastirea Santo Spirito din Florenta a carei inscriptie este realizata de la dreapta la stanga”, si asta, spune medicul chirurg pentru ca, probabil, maestrul era mai stapan pe mana stanga(!?). În realitate, faptul ca Michelangelo scria invers, în oglinda, de la dreapta la stanga, este o realitate, cum reiese din multe din scrierile sale, dar nimeni nu stie motivul.
Sunt cateva presupuneri, dar atat: încerca sa-si faca însemnarile mai greu de descifrat de cei care ar fi vrut sa le citeasca sau sa-i fure ideile; încerca sa-si ascunda ideile stiintifice de puternica biserica catolica, ale carei învataturi difereau de ceea ce observa direct artistul; sau pur si simplu, scriind invers, cu mana stanga, încerca sa previna atingerea cernelii în timp ce misca mana. Cum se vede, nimeni nu pomeneste de artrita (?), desi ideea „codificarii” însemnarilor pentru a le feri de ochii vigilenti ai Inchizitiei prin scrierea inversa este ridicola, de vreme ce un text scris invers devine imediat lizibil folosindu-se o simpla oglinda. Si macar atat stiau sa faca si inchizitorii!
Concluzia lui Lazzeri, practic tot o supozitie fara o dovada, este ca „desi artistul era stangaci, el folosea mana dreapta pentru a evita prejudecatile care în cultura epocii îi asocia pe stangaci cu aspecte negative ale personalitatii”, idee raspandita în acele vremuri de cler, pentru care Michelangelo a lucrat cateva comenzi.
Noroc ca azi, alte studii au ajuns la concluzia ca „stangacii” sunt persoane deosebite, atat la nivelul inteligentei cat si în privinta creativitatii. Si v-o spune un „stangaci” din nastere, care n-a lucrat niciodata cu clerul…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii