Lumea in care traim astazi (sau ne dam silinta s-o facem si ne iluzionam ca si reusim) este, poate mult peste jumatate, artificiala. Pornind, sa zicem, de la mancarea pe care o consumam zilnic si care, oricat am vrea noi sa o „alegem” cat mai naturala, este imbibata cu tot felul de chimicale, unele mai periculoase decat altele.
Ignoranta populatiei, perversitatea multor producatori si informatiile deformate ori trunchiate fac ca mai toata lumea sa nu vada ca, cel putin pe termen lung, sanatatea noastra este condamnata la cea mai crunta pedeapsa, fara drept de apel. Unul dintre cei mai edificatori indici negativi in acest sens e reprezentat de prezenta pesticidelor in legumele si fructele comercializate si consumate in mod curent pretutindeni in lume.
De pilda, peste 3,5% din aceste produse „naturale” (nu mai vorbim si despre cele modificate genetic, care acopera o arie considerabila a pietei, consumul lor fiind interzis de medici in anumite patologii extrem de periculoase!) mancate de europeni depasesc limitele maxime admise in materie de pesticide, iar banala portocala se afla printre fructele ce ne pot „spune” cel mai bine adevarul.
Nu mai putin de 365 de pesticide diferite – unul pe zi, de-a lungul unui an intreg – au fost depistate de EFSA (Agentia Europeana pentru Securitate Alimentara) in urma unui studiu efectuat pe baza unor norme noi, din 2008, care – atentie! – au ridicat pragul de acceptabilitate la consum al acestor otravuri; in Austria, de pilda, acesta a crescut la 65% din produse, la unele chiar de 1.000 (o mie) de ori.
Si nu vorbim despre un studiu de rutina: au fost analizate peste 11.000 de esantioane de pe pietele a 29 de tari europene, produsele provenind de pe continent, dar si din afara UE.
Rezultatul e de-a dreptul terifiant, daca stim sa-l interpretam si sa-l intelegem, mai cu seama din perspectiva efectelor pe termen mediu si lung, deci cu un impact major asupra copiilor de azi. Depasirile limitelor s-au observat in special la spanac, portocale, orez, castraveti, mandarine, morcovi si pere.
De asemenea, 76 de alimente pentru bebelusi au prezentat urme de pesticide. Evident, aici nu e vorba despre nestiinta ori neglijenta, ci despre un fenomen controlat, legiferat si servit populatiei lumii cu cea mai larga „bunavointa”…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii