Desi scribii vechiului Egipt au inventat stra-stramosul stiloului de azi – un suport pentru „condeiele” de trestie – abia spre zilele noastre s-au facut progrese remarcabile in domeniu, iar meritul de a fi realizat primul instrument de scris ce nu mai avea nevoie sa fie permanent inmuiat in cerneala ii apartine unui roman.
Petrache Poenaru (1799-1875) a fost pedagog, inventator, inginer si matematician, membru al Academiei Romane, unul dintre organizatorii invatamantului national romanesc, fondatorul Colegiului National Carol I din Craiova; in tinerete fusese secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu. Aflat la studii la Viena, apoi la Paris, Poenaru a brevetat primul toc rezervor din lume.
Astfel, la 25 mai 1827 a obtinut Brevetul francez 3208 pentru inventia cu titlul „Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”. Tocul cu rezervor de cerneala „Poenaru” elimina astfel zgarieturile de pe hartie si scurgerile nedorite de cerneala si propunea solutii pentru imbunatatirea partilor componente pentru a asigura un flux constant de cerneala, precum si pentru posibilitatea inlocuirii unor piese.
Acesta a fost primul toc cu rezervor de cerneala din lume, precursorul stiloului realizat de Brissant si Coffin (in 1863) si perfectionat de Lewis Watterman in 1884. Istoria stiintelor le recunoaste meritul acestora din urma; din pacate, Petrache Poenaru a fost aproape de tot uitat…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii