Considerat chintesenta a frumusetilor naturale ale Africii, Parcul Serengeti pare reprezentarea vie a visurilor inspirate din cartile copilariei. Mai mult de doua milioane de animale forfotesc în savanele acestui parc national tanzanian.
Considerat chintesenta a frumusetilor naturale ale Africii, Parcul Serengeti pare reprezentarea vie a visurilor inspirate din cartile copilariei. Mai mult de doua milioane de animale forfotesc în savanele acestui parc national tanzanian. Numarul lor îl depaseste cu mult pe cel al animalelor din tinuturile vecine. Parcul a fost creat în 1940, dar acum se afla sub protectie cam jumatate din suprafata lui. Datorita conflictelor cu populatia masai si mai ales din cauza turmelor acestora a fost cedata o buna parte din câmpiile din rasarit, adaugând acestora un teren în nord. În 1974 ecosistemul Ngorongoro, numit astfel pentru ca se afla în jurul craterului cu aceleasi nume, si-a câstigat, de asemenea, o protectie oficiala. Populatia masai a revenit. Li se permite acum sa-si adape aici vitele în timpul zilei dar trebuie sa dispara noaptea.
Pulsul rezervatiei Serengeti bate dupa ciclurile migratiei animalelor. Gazelele si zebrele care abunda aici pot fi întâlnite în sezonul umed din decembrie pâna în mai. Esti fascinat de gratia pasarilor flamingo dar si de forta impunatoare a familiilor de lei.
Antilopele si caprioarele impala pot cadea usor prada tigrilor sau leoparzilor, mai ales ca ramân aici tot timpul anului. Ele reusesc însa sa supravietuiasca datorita agilitatii si vitezei de fuga. O soarta mai trista au avut însa câinii salbatici, decimati, probabil, de hiene. Vulpile, sacalii, babuinii sunt în vesnica goana dupa hrana dar se pare ca natura a fost suficient de darnica. Pe lânga multimea pasarilor viu colorate, pe lânga cea a sopârlelor si cea a pestilor care populeaza lacurile, trebuie amintiti uriasii acestor rezervatii: hipopotami, rinoceri, elefanti.
Omul a încercat din rasputeri sa evite disparitia acestora. A fost nevoie pentru asta de mult curaj si mult entuziasm. Cercetatori, biologi, chimisti, doctori muncesc din greu pentru a usura suferintele unor animale si mai ales pentru a le înlatura din cale pericolele care-i pândesc la tot pasul. Acestea vin din partea altor oameni: braconieri, vânatori de animale rare, amatori de blanuri si de fildes. Legile sunt severe în acest sens, dar pot fi cu usurinta calcate.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii