Sintagma de mai sus seamana cu un nume de localitate de la noi, dar ne referim aici la sensul direct al ei. In decembrie 2018 s-a anuntat o descoperire impresionanta si neasteptata pe insula indoneziana Java: o piramida care ar putea fi cea mai veche dintre cele cunoscute pana in prezent, varsta ei fiind estimata la aproximativ 28.000 de ani.
Situl arheologic Gunung Padang, din apropierea satului Karyamukti, a fost cercetat pentru prima data in secolul al XIX-lea, dar atunci s-a crezut ca se fac sapaturi pe o colina obisnuita acoperita de vegetatie luxurianta. S-au identificat astfel structuri megalitice inconjurate de terase si ziduri riguros lucrate, iar cercetarile ulterioare au dus la delimitarea a patru straturi diferite de constructie, corespunzatoare a patru epoci intre care exista intervale de timp de multe mii de ani.
Cele mai noi imagini si ipoteze conturate asupra acestui sit, cel mai mare din Asia, se datoreaza imageriei 3D, investigatiilor cu raze X si unui sistem complex de radare, revelatia majora fiind aceea ca dealul respectiv este in realitate o imensa piramida, acoperita de-a lungul a zeci de mii de ani, in mod natural, de pamant si vegetatie.
In acest context apare si un detaliu surprinzator pentru nespecialisti: cel mai adanc strat care releva o activitate umana laborioasa patrunde la 15 metri. De asemenea, au fost reperate si camere subterane, parti componente ale aceleiasi structuri, niciodata explorate in veacurile din urma.
In traditia populatiei din zona (foarte curios, numele lor ar insemna „oamenii de lumina”), locul respectiv este sacru, destinat candva meditatiei si rugaciunii, iar ceea ce se poate vedea si descoperi astazi constituie rezultatul incercarii regelui Siliwangi de a construi un palat intr-o singura noapte.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii