• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Plantele transgenice un pericol pentru societate?

Plantele transgenice un pericol pentru societate?

26 octombrie 1999
in Glob
A A

    
     Culturile transgenice cunosc în ultimii ani o expansiune vertiginoasa. În 1998, aceste culturi ocupau peste 30 milioane de hectare în diverse zone de pe glob; e drept, 25 de milioane de hectare cultivate cu plante transgenice se afla pe continentul american.
    
     Culturile transgenice cunosc în ultimii ani o expansiune vertiginoasa. În 1998, aceste culturi ocupau peste 30 milioane de hectare în diverse zone de pe glob; e drept, 25 de milioane de hectare cultivate cu plante transgenice se afla pe continentul american. Aproape jumatate din aceste culturi sunt formate din soia (prima planta modificata genetic), dupa care urmeaza porumbul, rapita… si, mai nou, unele legume si fructe.    
         
     În ce consta de fapt modificarea genetica a plantelor?    
         
     Cei ce privesc cu precautie sau cu rezerve aceasta activitate ar spune ca e vorba de încalcarea barierelor instituite de Mama-Natura între specii. Cu alte cuvinte, ingineria genetica da posibilitatea specialistilor sa patrunda în intimitatea patrimoniului genetic al unei plante si sa introduca gene straine, provenite de la un virus, o bacterie, o insecta, alt soi de planta etc. Avându-se în vedere universalitatea codului genetic, posibilitatile sunt, cel putin teoretic, infinite. Genele straine (transgenele) ofera ulterior plantei modificata genetic un caracter nou; de exemplu, ele devin rezistente la pesticide sau la daunatori de tot felul, care de obicei fac ravagii în culturi. Pâna aici, toata aceasta „lucrare demiurgica” are si sensul ei pozitiv, mai ales daca e privita din punct de vedere economic. Numai ca exista „voci” în lumea stiintei care sustin ca plantele transgenice destinate alimentatiei pot pune în pericol pe de-o parte sanatatea omului, iar pe de alta calitatea mediului înconjurator.    
         
     Un pericol pentru sanatatea omului si pentru natura?    
         
     Datorita „genelor rezistente” care au fost inserate în patrimoniul lor genetic, plantele transgenice, conform unora dintre teorii, pot avea consecinte nefaste la nivelul organismului uman, facându-l rezistent la antibiotice. De altfel, chiar tehnica de manipulare genetica folosita de specialisti apeleaza la un moment dat la antibiotice. În ce sens? Bacteriile care au trecut prin „artificiul genetic” sunt pudrate cu un strat fin de antibiotic, tocmai pentru a li se testa rezistenta. Unele mor, altele supravietuiesc. Astfel se selecteaza pentru operatiunea urmatoare numai bacteriile foarte rezistente. Or, tocmai acestea ajung, prin intermediul produselor alimentare manipulate genetic, în organismul uman, caruia îi pun în pericol raspunsul pozitiv la antibiotice. Se face mentiunea, deloc lipsita de importanta, ca antibioticele sunt de departe cele mai prescrise si folosite medicamente din lume. Neutralizarea eficientei acestora ar compromite una dintre cele mai mari achizitii destinata apararii sanatatii omului.    
     Unii oameni de stiinta considera ca transgenele ar avea capacitatea de a trece din organismul plantelor modificate în bacteriile din sol si, ulterior, prin intermediul acestora, la plantele nemodificate. Astfel, s-ar putea ajunge ca o multitudine de plante salbatice (cum ar fi buruienile) sa capete la rândul lor o rezistenta crescuta la ierbicide. Când au emis aceasta ipoteza, cercetatorii respectivi au pornit de la un fapt deja demonstrat: plantele degaja ADN în sol. Or, un grup de cercetatori francezi (INRA si CNRS) au identificat transgene în ADN extras dintr-un sol cultivat cu plante modificate genetic în urma cu mai mult de un an. Aderând în particulele solului, ADN-ul e protejat împotriva degradarii. Bacteriilor din sol nu le revine decât rolul de a recepta genele „hoinare” si de a infesta plantele învecinate. Totusi, exista un fapt linistitor: bacteriile care au o asemenea disponibilitate, capabile de un asemenea „tur de forta”, sunt mai rare, deci acest risc pare deocamdata aproape neglijabil.    
     Mult mai periculoasa este însa diseminarea transgenelor prin intermediul polenului. Pentru a verifica aceasta ipoteza, s-au efectuat studii mai întâi în sere, apoi în câmp, în conditii agricole normale. Ce s-a constatat? De exemplu, caracteristica unei culturi de rapita transgenica de a rezista la un anumit tip de ierbicid s-a transmis prin polenizare nu numai la o cultura de rapita normala din imediata vecinatate, ci si la speciile salbatice din aceeasi familie de plante, care cresteau în zonele de cultura. Acelasi fenomen s-a demonstrat si la ovaz, sfecla de zahar, lucerna.    
     Pe baza acestor rezultate, oamenii de stiinta interesati de acest aspect al problemei lanseaza o serie de întrebari care vor sa reprezinte totodata si adevarate semnale de alarma. Asadar: Ce consecinte poate avea acest fenomen asupra naturii? Pe masura ce „ierburile rele” vor dobândi, prin contaminare, diferite caracteristici transgenice, va mai exista vreo posibilitate de control asupra lor? Proliferarea speciilor salbatice, confruntate cu o adevarata poluare genetica, nu se va transforma într-un fenomen ireversibil?    
     Numerosi membri ai asociatiei Greenpeace sunt de parere ca „va fi imposibil de prezis ce s-ar putea întâmpla mai ales atunci când plantele transgenice vor fi cultivate pe întreaga planeta”.     
     Deocamdata, în România nu se cultiva plante transgenice.

ShareTweet
Articolul precedent

Omleta cu mere

Urmatorul Articol

Cartofi cu ciuperci

Articole Similare

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Glob

Deseuri transformante în „monumente”

5 mai 2025

O sirena provocatoare, cu degetele mijlocii în aer, sculptata din deseuri metalice...

Urmatorul Articol

Cartofi cu ciuperci

Fidea cu ciuperci

Mâncare somesana de cartofi

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.