Bucataria popoarelor este o adevarata cultura, de o complexitate uluitoare. Dincolo de diversitate si de rafinamentul culinar, se profileaza exotismul unor preparate care pot produce oroare occidentalului sensibil dar care ii seduc pe orientali, extrem orientali, sud-americani sau pe locuitorii insulelor exotice… La o privire superficiala, par buchete de flori uscate. In realitate sunt niste vietati – faimoasele reptile gecko – deshidratate.
Cei mai mari consumatori sunt chinezii care le apreciaza savoarea si virtutile terapeutice. Reptilele joaca deopotriva un rol important in cresterea longevitatii si in intensificarea libidoului. Virtuti pe care le au si lacustele care se gasesc in majoritatea pietelor lumii (in conserve). In traditia mexicana a prepararii lacustelor, aceste insecte saltarete sunt curatate de vii. Despre dexteritatea celor care se ocupa de acest aspect preculinar, inutil sa mai vorbim…
Regal de paianjeni tropicali
Sunt foarte apreciati, in special in Cambodgia. Vanzatorii ambulanti ii vand asezonati cu tot felul de sosuri mai mult sau mai putin picante, dar pline de savori exotice. Turistii amatori de senzatii culinare tari nu rateaza acest meniu local. Unii spun ca ar avea gust de nuci, altii de stridii alterate, altii cauta insa in zadar termeni de comparatie.
Omizi coapte
Aceste delicatese rare sunt culese in anumite zone tibetane de cunoscatori pentru ca nu sunt usor de identificat. Sunt constituite dintr-o ciuperca ce se dezvolta in interiorul omizii, ucigand-o. Sunt consumate doar de localnici si, rareori, de turisti.
Grill de reptile
Sarpele e una dintre acele vietuitoare de pe Pamant care ne produc cosmaruri traumatizante privindu-le doar la televizor. Parlite pe carbunii incinsi, cosmarul se poate transforma insa intr-o „reverie” gastronomica. Carnea serpilor comestibili e, in opinia tuturor consumatorilor, fina, usor de digerat, cu un gust excelent, asemanator unor pesti exotici sau anghilei.
DORIN MARAN
Comentarii