Un gen de butada vrea sa ia în raspar ideea ca ar exista o realitate… falsa ideea ca imaginea lumii terestre s-ar vedea deformata, daca o privim din aer. De fapt, situatia reala este tocmai pe dos, iar unul dintre contextele cele mai convingatoare în acest sens se refera la descoperiri arheologice absolut fabuloase, realizate în urma cercetarii unor fotografii aeriene ale unor situri care, în majoritatea cazurilor, nici macar nu erau vizate de domeniul sus-mentionat.
Imagini satelitare au permis reperarea unei imense retele de ziduri de piatra în vestul Arabiei Saudite, vestigiile misterioase din Harrat Khaybar. În numar de circa 400, acestea seamana cu niste porti vazute „din cer”, de înaltime mica si rudimentare, dispuse în forma de grila. Totusi, arheologii înca nu si-au putut forma o idee precisa despre scopul construirii lor, nici despre destinatie si nici despre vechimea lor. Zona respectiva este, ca origine a solului, una vulcanica, situl aflandu-se într-o regiune izolata, în mijlocul unui „camp” de lava solidificata.
Cel mai scurt zid are 13 metri, iar cel mai lung aproape 520 de metri. Desi nu exista o datare a lor, prof. David Kennedy, de la Universitatea Western Australia, crede ca sunt cele mai vechi constructii umane din regiune. Unul dintre ziduri este partial acoperit de lava, ceea ce dovedeste ca are peste 7.000 de ani! Deocamdata, asociatia saudita Desert Team a început realizarea unei cartografii a zonei, însa analizarea uluitoarelor structuri va necesita înca foarte multi ani pana la dezlegarea misterului lor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii