Am încercat în cadrul acestei rubrici sa amintesc câteva din realizarile de exceptie ale unor artisti români, din câteva domenii, cum ar fi muzica sau literatura. Voi intra acum într-un nou domeniu: artele plastice, pentru a va prezenta, stimati cititori, cazul unui tânar pictor, foarte talentat, din Cluj-Napoca, pe nume serban Savu.
Am încercat în cadrul acestei rubrici sa amintesc câteva din realizarile de exceptie ale unor artisti români, din câteva domenii, cum ar fi muzica sau literatura. Voi intra acum într-un nou domeniu: artele plastice, pentru a va prezenta, stimati cititori, cazul unui tânar pictor, foarte talentat, din Cluj-Napoca, pe nume serban Savu. Pe serban Savu l-am întâlnit cu câtva timp în urma la Muzeul National de Arta, sala Auditorium, din Bucuresti. Venise aici invitat de Fundatia „Pro Musica Est-Vest” pentru a participa la seara cultural-artistica „Tineri artisti români si arta lor”, o seara la care fusesera invitati studenti ai Academiei de muzica, ai Academiei de Arte Plastice si ai Academiei de Teatru si Film. Cu acea ocazie am ascultat un concert simfonic, un recital de pian, un recital de poezie, iar ochiul s-a delectat cu pânzele lui Serban Savu, student în anul III al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, sectia pictura.
„Pictura este viata mea”
Serban Savu s-a nascut la Sighisoara în 1978, dar s-a stabilit, împreuna cu familia – este fiul scriitorului Tudor Dumitru Savu si al profesoarei Catalina Savu – la Cluj-Napoca. Termina Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” în anul 1996 si-si continua studiile la Academia de Arte Vizuale, fiind un student despre care profesorii au numai cuvinte bune. „Pictura este viata mea” spune tânarul artist si nu am motive sa nu-l cred. La vârsta când alti tineri de vârsta lui n-aveau nici cea mai mica idee despre ceea ce aveau de gând sa faca, serban Savu desena folosind acuarele ieftine si carbune nu de cea mai buna calitate. Când altii de vârsta lui se rataceau pe strazile haotice ale tranzitiei, serban Savu stia ca pictura este viitorul lui, pasiunea lui, viata lui. La 13 ani a obtinut o bursa de studii de o luna în Italia. Probabil ca atunci si-a dat seama de adevarata lui vocatie, dând nastere primelor lui picturi în ulei pe pânza. Dragos Vitelaru, unul dintre cei mai talentati si prolifici pictori ai Generatiei 80, este de parere ca serban Savu are o sensibilitate aparte, o mâna sigura si un ochi care reuseste sa retina din realitate ceea ce altuia i-ar scapa. Desi are doar 21 de ani, serban Savu si-a expus lucrarile începând din 1991 la diferite expozitii din Cluj-Napoca, obtinând si câteva premii, cum ar fi Premiul pentru compozitie la Concursul National de Grafica „Apa si Pamântul” de la Oradea (1995), mentiune la Concursul de machete de timbre „Protejarea frumusetii Deltei Dunarii”, Tulcea, 1995, precum si mentiuni la Olimpiadele nationale din 1995 si 1996 la sectiunea de grafica. Lucrarile sale se afla deja în diverse colectii particulare din tara si din Italia, Germania, Franta, Canada, Polonia, Elvetia. Închei prin a va prezenta doua din lucrarile sale, adaugând doar ca atunci când cunosc tineri artisti atât de talentati, optimismul da la o parte carapacea de pesimism care ma îmbraca si ma face sa sper ca totusi valorile noastre artistice reprezinta forta acestei tari, care, incontestabil, merita mai mult decât are.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii