În natura întâlnim armonii sonore minunate, incredibil de ingenios emise de catre pasari, dar si de alte specii. Oamenii de stiinta au demonstrat ca asemenea sunete sunt capabile sa ne linisteasca mintea si sa ne reechilibreze, descoperind recent melodii „elaborate” de pasarile colibri masculi în timpul curtarii femelelor.
Supranumite „pasarile-musca”, colibri sunt creaturi unice deoarece, desi apartin familiei pasarilor, sunt singurele care pot zbura în toate directiile, inclusiv deplasându-se înapoi în aer.
Datorita miscarii rapide a aripilor lor, ele efectueaza zboruri de neegalat, care i-au surprins pe oameni din cele mai vechi timpuri, pentru ca dau impresia ca navigheaza în vazduh, plutind fara efort. Miscarea aripilor este atât de rapida, încât ochiul uman nu poate surprinde o astfel de abilitate incredibila, dar si alte detalii ne scapa, din cauza acestei viteze, care poate ajunge la 70 de batai pe secunda.
Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca masculii unor specii de colibri genereaza „simfonii aerodinamice” cu miscarea cozilor care îi ajuta sa faca femelele sa se îndragosteasca. Pentru a demonstra acest lucru, au plasat 31 de pene de coada din 14 specii diferite de colibri în interiorul unui tunel eolian, apoi au masurat vibratiile de înalta frecventa produse de vânt si au descoperit un peisaj sonor complet necunoscut anterior.
Explicatia este ca, în timpul curtarii, masculii folosesc „tehnica de scufundare” prin care urca în aer, apoi coboara si, înainte de a se lovi de sol, formeaza un fel de U pentru a se ridica din nou. Acest comportament atrage femelele, care vor decide cu ce mascul sa se împerecheze.
Totodata, în timpul „scufundarilor”, penele cozii genereaza melodii care actioneaza ca armonii de dragoste între pasari. Pe masura ce vântul trece prin penele cozii, se emit frecvente sonore diferite, ce depind de dimensiunea, forma, masa si rigiditatea acestor pene.
Din acest motiv „melodiile” nu se aseamana, iar unii masculi sunt capabili sa emita un „refren pe doua voci”, asigurându-se ca femelele nu îi ignora si sunt alesi pentru a se reproduce.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii