Asa-numitul „turism fara frontiere” (de fapt, ne referim la turistii fara bun-simt!), alaturat lacomiei, de asemenea, fara limite, a multor investitori imobiliari, a devenit un virus ucigator pentru insusi sufletul Terrei – natura curata, sanatoasa.
Printre cele mai recente obiective de importanta planetara ce au o valoare inestimabila, care au devenit o tinta pentru acesti infractori ai umanitatii, se numara, mai nou, faimoasele Insule Galapagos, un mic paradis pamantean pentru mai multe specii endemice.
Insulele Galapagos reprezinta unul dintre ultimele refugii pentru fauna salbatica – insule virgine unde broastele testoase uriase, corbii de mare cu picioare albastre si pinguinii traiesc asa cum au trait de mii de ani. Dar turismul si dezvoltarea au capatat recent proportii imense, distrugand habitatul unor animale si plante care nu se mai intalnesc in niciun alt loc de pe planeta – si aducand multe specii in pragul disparitiei.
De aceea, atunci cand o portiune de teren extrem de importanta (2.298.614 metri patrati) a fost scoasa la vanzare, specialistii locali in domeniul conservarii s-au ingrozit, convinsi ca totul va fi ras pentru a face loc unui hotel. Apoi le-a venit o idee extraordinara: sa cumpere ei insisi terenul si sa creeze prima rezervatie privata de pe insula pentru a proteja zona permanent! Problema cea mai mare este insa intentia proprietarului de a vinde celui care ofera cea mai mare suma. Asadar, o particica din sufletul planetei noastre a fost scos la licitatie! O „initiativa” absolut aberanta si criminala.
Se stie ca, atunci cand Charles Darwin a vizitat insulele Galapagos, a descoperit o gama uluitoare de specii unice, de negasit in nicio alta parte din lume. Studiile sale asupra cintezelor de pe insule au pus bazele pentru felul in care intelegem astazi evolutia!
In vreme ce apele din Galapagos sunt bine protejate, zonelor terestre nu le-a mers la fel de bine. Multe specii de broaste testoase care au ajuns pe insule cu 3 milioane de ani in urma au disparut acum si in fiecare an tot mai multe specii sunt trecute pe lista celor in pericol de disparitie.
Terenul scos la vanzare contine o padure virgina, un habitat extrem de important pentru anumite pasari grav amenintate cu disparitia, care pot fi intalnite doar aici. In urma cu 10 ani, vazand cum habitatul acestor pasari e distrus de „dezvoltari”, un grup local a initiat un program de conservare pe terenul scos acum la vanzare. Grupul a salvat cu succes petrelul de Galapagos si cinteza-ciocanitoare; dar, daca nu fac rost la timp de banii pentru cumpararea insulei, totul s-ar putea duce de rapa!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii