Fiind o tulburare afectiva ce se manifesta diferit de la o persoana la alta, depresia poate avea nenumarate cauze. Expertii considera ca dispozitia genetica, impreuna cu evenimentele ce ne insotesc viata dar si un dezechilibru al anumitor substante din creier, duc la aparitia depresiei. Odata cu raspandirea pe scara larga a iluminatului electric, cazurile de depresie s-au inmultit, cercetatorii ajungand la concluzia ca expunerea indelungata la lumina artificiala are efecte nefaste asupra sanatatii emotionale a oamenilor.
Mai mult chiar, lumina albastruie a ecranului de televizor este in mod cert nociva. Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, arata ca intensitatea simptomelor de depresie a subiectilor a crescut odata cu durata expunerii la lumina artificiala. Autorii studiului cred ca pentru copiii care se uita la televizor pana noaptea tarziu, exista posibilitatea de a prezenta un risc mult mai mare de a suferi de depresii. Este vorba despre influenta luminii artificiale asupra unui hormon numit melatonina, a carui secretie este inhibata de expunerea indelungata la lumina, mai ales la cea albastra.
Diagnosticare printr-un test de sange
Daca pana nu cu mult timp in urma era destul de greu sa fie depistata starea depresiva a unei persoane, iata ca un grup de cercetatori de la Universitatea din Illinois vin si demonstreaza ca depresia poate fi diagnosticata printr-un simplu test de sange. Ei au identificat, se pare, o proteina din creier care este un biomarker al depresiei, dupa ce au studiat 16 creiere ale unor persoane ce incercasera sa se sinucida. Specialistii au observat ca acele persoane care sufereau de depresie aveau o cantitate mai mare de proteine, numite „Gs alpha” captive in anumite celule din creier. Prin simpla analiza a sangelui se poate stabili in cinci zile, daca medicamentele antidepresive isi fac efectul sau nu.
Molecula ce face legatura intre stres si depresie
Cum depresia preocupa pe foarte multi dintre cercetatori, deoarece tot mai multe persoane sunt „atinse” de aripa depresiei, un studiu recent, coordonat de Eric Nestler de la Mount School of Medicine, Statele Unite, arata ca exisa o legatura intre capacitatea de a face fata stresului si depresie. „Antidepresivele pot compensa acest soi de renuntare la raporturile sociale, stimuland activitatea aceleiasi molecule. In mod deosebit, „deltaFosB” (un factor de transcriere care in interiorul neuronilor stabileste activarea si dezactivarea mai multor gene), lipseste din creierul persoanelor care sufera de depresie si astfel, inducerea acestei proteine, reprezinta o adaptare pozitiva, permitandu-ne sa depasim stresul”, spunea E. Nestler. Autorii studiului au demonstrat ca aceasta crestere a „deltaFosB” poate sa duca la modificari de durata in celule.
Un antidepresiv natural
Aproape ca nu ne vine sa credem ceea ce sustin unii specialisti. Daca medicii ne avertizeaza, ori de cate ori au ocazia, ca un consum mare de sare dauneaza sanatatii, cercetatorii sunt de parere ca eliminarea sarii din alimentatie ne face mai depresivi si mai lipsiti de energie. Studiile efectuate la Universitatea Iowa au aratat ca persoanele private de doza necesara de sodiu sunt mai putin implicate in activitatile zilnice si se plictisesc mai repede. Imediat ce subiectii au fost trecuti pe un regim normal de sare, starea lor de spirit s-a schimbat rapid. „Cantitatile mici de sodiu la soareci, oameni, si alte animale terestre, pot induce o stare similara cu depresia, prin urmare, daca o sa consumam sare vom fi mai fericiti” declara unul dintre cercetatorii implicati in acel studiu, Alan Johnson. Chiar daca s-ar putea sa fim putin mai veseli mancand mai multa sare, este bine sa tinem cont ca excesul de sodiu in organism nu face bine. Ca atare, moderatia este varianta cea mai buna.
IOANA FLORIA
Comentarii