O harta recent publicata de Nominet, registrul oficial pentru nume de domenii de internet din Marea Britanie, ne demonstra un lucru pe care chiar ca nu ni-l puteam imagina: în contextul domeniilor de internet înregistrate, tara cea mai larg reprezentata din lume pe internet, în functie de numarul de situri de pe domeniul sau de tara, este Tokelau (vezi zona marcata pe harta cu „tk”)!
Astfel, insula Tokelau, teritoriu din Oceanul Pacific ce apartine Noii Zeelande, surclaseaza superputeri economice precum SUA, Germania sau Marea Britanie. Nominet a cautat o modalitate de a vizualiza raspândirea internetului la nivel global, iar rezultatul este o harta a lumii online suprapusa peste planiglob, în care granitele sunt redesenate în functie de numarul de domenii înregistrate în fiecare tara, fie ca este vorba de „.uk” pentru Marea Britanie, de „.de” pentru Germania, „.cn” pentru China sau, de „.ro” pentru România.
Pozitia de superputere pe internet este de-a dreptul surprinzatoare, deoarece Tokelau este o insula cu o populatie de aproximativ 1.300 de locuitori. Cu toate acestea, exista peste 31 de milioane de adrese înregistrate pe domeniul „.tk”! Aceasta realitate împinge Tokelau pâna pe prima pozitie în topul celor mai folosite nume de domenii de tara din lume. Distanta dintre locul întâi, ocupat de Tokelau, si ocupantele urmatoarelor doua locuri, China („.cn”) si respectiv Germania („.de”) este enorma – numarul de domenii „.tk” înregistrate fiind aproape la fel de mare ca si cel al urmatoarelor doua tari din clasament luate împreuna.
E greu sa-ti imaginezi ca pe suprafata de 10,8 km patrati cât masoara cele trei atoluri care compun Tokelau, pe care nu exista nici macar un aeroport, lumea se înghesuie sa-si construiasca un numar atât de mare de situri. Aceasta mica natiune, Tokelau, se mai lauda, pe lânga situri pe internet si cu faptul ca din anul 2012 este prima tara din lume care îsi produce electricitatea de care are nevoie suta la suta din surse regenerabile.
Lansat în 2006, accesul la domeniul „.tk” se face prin compania olandeza Freenom conceputa de Joost Zuurbier, înregistrarea fiind gratuita. E drept ca anumite adrese de situri, cum ar fi numele de branduri sau adrese cu mai putin de patru litere, se platesc. Numai ca toate încasarile companiei olandeze sunt împartite cu oamenii din Tokelau.
Si când te gândesti ca, asa cum spune Zuurbier, tara este atât de mica încât au fost nevoie de 5 ani ca sa poata fi înscrisa la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), si a putea lansa sufixul de tara „.tk”, din simplul motiv ca oficialii corporatiei se îndoiau ca aceasta tara exista!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii