De cateva decenii, cercetatorii ne fac responsabili de distrugerea planetei. In urma cu vreo cinci decenii, eram amenintati cu „deteriorarea stratului de ozon din stratosfera”, o „gaura” in acel strat care reprezenta un pericol major si iminent pentru intreaga planeta. Din anii 90 s-a renuntat la aceasta sperietoare.
Pentru ca au fost lansate pe piata altele, „efectul de sera” ucigas, iar acum media vorbeste zilnic despre „schimbarile climatice”: fie ca se topeste calota glaciara, fie ca apar temperaturi extreme sau inundatii catastrofale. Culmea este ca in 1970 si 1975, nimeni nu a pomenit de „schimbarile climatice” in cazul inundatiilor catastrofale din tara noastra. Iar acum pana si folosirea computerelor este considerata aducatoare de poluare si „schimbari climatice”! Mai nou, vinovat de distrugerea planetei este considerat si turismul!
Plimbarile, un poluator fara scrupule
Ideea a fost lansata intr-un studiu publicat in Australia, cercetarea realizata la Universitatea din Sydney descoperind ca impactul turismului asupra poluarii planetei este „de patru ori mai mare decat se credea pana acum”, punand in carca acestuia „8 la suta din emisiile de gaze poluante din intreaga lume”, dupa cum relateaza Agerpres. Cu alte cuvinte, turismul „este un poluator mai mare decat industria constructiilor”.
In cifre, spune studiul, „turismul produce anual intre 3,9 si 4,5 gigatone de CO2, iar cresterea acestui sector a fost mai vertiginoasa decat cea a comertului international”. Mai exact, „turismul este responsabil de aproape a zecea parte din emisiile de gaze cu efect de sera din intreaga lume”.
Suvenirurile aduc CO2
Nu doar plimbarile prin localitatile turistice, dar si berile sau suvenirurile distrug atmosfera planetei: „Analiza noastra este prima observatie mondiala asupra adevaratului cost la turismului, inclusiv elementele de consum precum alimentele oferite in restaurante sau suvenirurile”, spune autoarea studiului, Arunima Malik.
Studiul publicat de revista stiintifica Nature Climate Change a evaluat 189 de tari, inclusiv SUA, China, Germania si India, care sunt statele responsabile de cele mai mari emisii poluante. Dar si tarile mai mici, insulare, fara industrii poluante, atrag cote disproportionate de emisii de carbon, comparativ cu populatia lor redusa si venirea masiva de turisti straini. E cazul unor tari ca Maldive, Mauritius, Cipru sau Seychelles, unde turismul international reprezinta intre 30 si 80 la suta din emisiile nationale de CO2.
E mai buna trasura
Manfred Lenzen, responsabil al acestei cercetari e convins ca „un factor cheie al amprentei globale de carbon a turismului sunt calatoriile cu avionul, un factor care va lua amploare odata cu cresterea cererii si ameliorarea tehnologiilor care fac voiajele de lux mai accesibile”. Mai mult, „contributia calatoriilor cu avionul la emisiile poluante reprezinta 12 la suta din impactul total al turismului, ceea ce echivaleaza cu 0,55 gigatone emisii de CO2”.
Pana la urma studiul nu vrea sa traga un semnal de alarma, ci doreste sa reglementeze noi taxe pentru turism, luand drept criteriu gigatonele de poluare. Dorinta este expresa, asa cum reiese si din afirmatiile coautorilor, Ya-Yen Sun, de la Universitatea din Queensland si Cheng Kung din Taiwan, care au lansat „un apel la includerea turismului in planurile privind schimbarile climatice si la aplicarea de taxe pentru calatoriile cu avionul”. Voilà ce ne asteapta!”. Si pentru asta trebuie inventate pericole catastrofale. Azi, „schimbarile climatice”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii