• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un razboi sfant contra dictaturii

Un razboi sfant contra dictaturii

9 mai 2007
in Glob
A A

Daca în articolul precedent am încercat sa facem un portret al celui care a ramas cunoscut în enciclopediile lumii drept conchistadorul care a cucerit Mexicul, Hernan Cortes, din putinatatea amanuntelor care se cunosc despre el, idealizate sau doar îngrosate, de aceasta data ne vom opri asupra momentului crucial: pregatirile de lupta.

Spuneam într-un alt episod ca tanarului Cortes i s-a retras misiunea de a pleca din Cuba spre Mexic, chiar de cel care i-o încredintase, guvernatorul Cubei, Diego Velásquez de Cuellar, si ca doar impetuozitatea aventurierului Cortes a facut ca el sa nesocoteasca ordinele si, într-o mare graba, sa se pregateasca de plecare din Havana spre acel loc unde gloria îl astepta indiferent de consecinte.

Stim azi ca singura lui armata, cu care a reusit sa ridice ancora, au fost 16 calareti, cateva piese de artilerie si vreo 400 de infanteristi albi, recrutati de pe insula dintre dezmostenitii de soarta, care vedeau în expeditie iesirea din nevoile cotidiene. Asa a ajuns Cortes pe coastele Golfului Mexic, în dimineata zilei de 8 noiembrie a anului 1519. A debarcat si si-a facut o tabara pentru soldati pe un loc viran din prima asezare care i-a iesit în cale, aflata nu departe de mal.

Si daca a pus piciorul acolo si a hotarat sa ramana peste noapte, s-a gandit ca nu ar strica defel ca aceasta localitate sa treaca fondata chiar de el însusi, desi ordinele spuneau ca asezarea trebuie fondata sub autoritatea lui Velásquez; Diego Velásquez era insa prea departe si astfel  Cortes a hotarat ca e timpul sa-si fondeze propriul oras. Fara sa stim daca era ceva de capul asezarii sau catunului sau locului  viran în care a poposit, Cortes a scris pe o hartie oficiala, care a ramas, un nume spaniol: Villa Rica de la Vera Cruz. Adica Satul Bogat de la Adevarata Cruce. Si daca tot era vorba despre orasul lui, consiliul orasenesc nou creat, numit tot în spaniola „cabildo”, l-a ales chiar pe el ca sef administrativ.

De pe aceasta pozitie, tot ce se afla acolo trecea în posesia lui, iar pe soldatii micii lui flote i-a obligat sa-i recunoasca autoritatea. Pe teritoriul Mexicului, Cortes n-avea de gand sa faca explorari, nici geografice, nici culturale, nu dorea nici sa se ocupe de comert, pentru ca n-avea nici o experienta, nici el, nici adunatura lui de soldati. Cat priveste cautarea crestinilor aflati în captivitatea indigenilor, misiunea care-i fusese încredintata de la cel mai înalt nivel de la Curtea regala a Spaniei, asta chiar ca iesise complet de pe lista de prioritati ale aventurierului Hernan Cortes. Pe el îl interesa un singur lucru: sa cucereasca Mexicul.

Nu înainte de a fi sigur ca regele Spaniei, Carol al V-lea, îi va confirma titlul de suveran al orasului Vera Cruz, pe care si-l conferise singur, asta dupa ce avea sa-i scrie regelui o scrisoare în care îi povestea despre fondarea orasului botezat cu un nume atat de catolic, undeva, în mijlocul unei suprafete populate cu nativi „primitivi”, care meritau sa moara daca nu s-ar fi convertit la religia „europeana” si nu s-ar fi recunoscut imediat supusi ai Coroanei Spaniei. Dar nu aceasta era singura informatie despre Mexic pe care Cortes i-o furniza regelui Spaniei.

În scrisoare, Cortes mai pomenea regelui despre „necredinta” populatiei indigene si afirma ca va fi „un razboi just” împotriva conducatorului lor tiranic. Interesante observatii pentru anul 1520! Ajuns pe într-un spatiu complet necunoscut, nestiind absolut nimic despre civilizatia locala, despre cultura ei, nefiind atacat de nimeni, conchistadorul Cortes, asemenea tipicului dupa care se conduc marile puteri si azi, atunci cand este vorba despre invadarea unei tari, îi cataloga pe indigeni drept primitivi fara credinta, evident în comparatie cu societatea „civilizata” al carei exponent era, si se pregatea pentru o invadare pe care o numea „razboi just”, motivul fiind rasturnarea „dictatorului”.

Incredibil de similare „motive” acum 500 de ani, ca si azi! Fapt din care reiese ca nimic nou nu exista sub soare. Si apoi, mai era vorba si de bogatiile Imperiului Aztec. Cortes ii scria regelui si despre acestea si era convins ca nu va lovi în propriile interese, atunci cand afirma ca vrea sa cucereasca teritoriul imperiului, în numele Crestinatatii si al Coroanei Spaniei. Ce suveran de ieri si de azi l-ar fi împiedicat sa-si duca misiunea la capat? Convins de adevarurile lui, Cortes s-a îndepartat de apele golfului, înaintand în tromba spre capitala Imperiului Aztec al carei viitor, fara sa stie cineva, era pecetluit.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Dresda – nefericitul oras al artelor

Urmatorul Articol

Pui la frigare, cu sos

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Pui la frigare, cu sos

Rosii umplute cu cascaval

Salata de creier

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.