Calatoria spre..
Calatoria spre… Luceafar!
In competitie cu doua programe atragatoare: „Cosmic Dune” – statie-colector de praf interplanetar si interstelar si „Sport Express”, sonda destinata colectarii de date despre polarizarea radiatiei cosmice, Proiectul VENUS EXPRESS a iesit „învingator” în calendarul misiunilor spatiale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA) în urmatorii ani. Aceasta misiune îsi va lua startul în noiembrie 2005, cu destinatia Luceafarul, iar din calcule rezulta ca VENUS EXPRESS va deveni satelit artificial al planetei Venus în aprilie 2006.
Obiectivele stiintifice ale misiunii sunt centrate pe studierea atmosferei venusiene, în special asupra: a) structurii termice a atmosferei începând de la suprafata astrului si pâna la altitudinea de 200 km; b) circulatiei globale cu fenomen de super-rotatii, vânturi termosferice solare si anti-solare si c) undelor termice existente între 50 si 150 km.
Din programul stiintific al sondei respective mai fac parte si alte cercetari: studiul chimic al atmosferei joase (0-40km) si al celei de deasupra norilor (bogata în dioxid de sulf si acid sulfuric), procesele de formare si evolutie a norilor, natura si distributia norilor care absorb sectorul albastru din radiatia ultravioleta!
La acest impresionant de amplu program se adauga si urmatoarele cercetari: investigarea bilantului energetic si al efectului de sera, fotografierea fulgerelor, contorizarea ionilor si a electronilor energizati si interactiunile acestora cu vântul solar… Acest ambitios program ar putea fi completat cu studierea rolului vulcanismului asupra formarii si evolutiei climei planetei Venus.
Agentia Spatiala Europeana (ESA), care va colabora cu mai multe agentii spatiale si firme de profil din Europa si SUA, va utiliza analizoare de plasma si de ioni, magnetometre, spectrometre (în IR, UV, Vizibil), camere de luat vederi etc.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii