Marea majoritate a oamenilor de stiinta – dar chiar si cei fara asemenea preocupari – par a fi de acord ca explorarea planetei Marte reprezinta o necesitate în sensul de a analiza acele procese care au condus „Planeta rosie” sa devina un corp ceresc atât de neospitalier cum se prezinta astazi. Un grup de experti al Academiei Internationale de Astronautica, formând subcomitetul destinat studiului asupra posibilitatilor cercetarii planetei Marte, a realizat mai multe studii, toate mentionând concluzia necesitatii unei activitati internationale concertate, în care aspectele financiare, tehnice, stiintifice sa se împleteasca cu cerinte precise pentru a nu contamina planeta-tinta, dar nici sa nu aduca pe Pamânt eventuale virusuri extrem de periculoase.
Marea majoritate a oamenilor de stiinta – dar chiar si cei fara asemenea preocupari – par a fi de acord ca explorarea planetei Marte reprezinta o necesitate în sensul de a analiza acele procese care au condus „Planeta rosie” sa devina un corp ceresc atât de neospitalier cum se prezinta astazi. Un grup de experti al Academiei Internationale de Astronautica, formând subcomitetul destinat studiului asupra posibilitatilor cercetarii planetei Marte, a realizat mai multe studii, toate mentionând concluzia necesitatii unei activitati internationale concertate, în care aspectele financiare, tehnice, stiintifice sa se împleteasca cu cerinte precise pentru a nu contamina planeta-tinta, dar nici sa nu aduca pe Pamânt eventuale virusuri extrem de periculoase… La recentul congres international jubiliar de astronautica (Amsterdam, oct. 1999), doi specialisti cunoscuti, profesorul H. Koelle si cercetatorul canadian D. Stephenson, au prezentat aspecte rezumate asupra studiilor întreprinse de specialisti ai Academiei Internationale privind particularitati ale strategiei abordarii programului „Omul pe Marte”; cu aceasta ocazie, s-au facut referiri si la mijloacele concrete de fabricare a oxigenului pe planeta Marte, pornind de la componenta cea mai raspândita în atmosfera planetei, bioxidul de carbon.
Un grup de specialisti ai Universitatii din Arizona si ai NASA au elaborat un dispozitiv de dimensiuni foarte reduse, denumit Oxygen Generating System (OGS – dispozitiv de fabricare a oxigenului), destinat sa fie testat prin amplasarea lui pe sonda martiana Mars Surveyor, care va fi lansata în anul 2001. Întrucât aparatul foloseste un proces de tipul electrolizei continue destinate producerii oxigenului din bioxidul de carbon, aparatul include o celula electrochimica si o membrana-filtru de tipul schimbatorului de ioni, confectionata din material ceramic, cu grosimea de 300 microni si capabilitate de termorezistenta pâna la 700sC. Electrolitul utilizat, care reprezinta unul din secretele constructorilor, împreuna cu membrana schimbatoare de ioni, permite doar eliberarea ionilor de oxigen si retine oricare alte gaze.
Specialistii americani au declarat ca vor pune la punct un dispozitiv similar, dar de dimensiuni mai mari, capabil sa asigure autonomia de respiratie a unui explorator al planetei Marte, pe un timp limitat; ceea ce este însa de mentionat ca deschizând perspective de exceptie pentru explorarea „Planetei rosii” este faptul ca acest sistem ar putea fi adus la dimensiuni capabile sa realizeze microatmosfera necesara în adaposturile pe care astronautii le vor ridica pe inospitalierul sol martian, probabil dupa anul 2020! Se poate spune ca, de pe acum, cercetatorii se gândesc la finalizarea unor tehnologii capabile sa mentina o atmosfera respirabila în viitoarele constructii care îi vor adaposti pe exploratorii de mâine ai Planetei rosii!
În asteptarea zapezii de altadata
Mos Craciun si spiridusii lui din regiunea finlandeza Laponia sunt ocupati sa...
Comentarii