Cel putin trei tari din Extremul Orient, avand traditii stravechi in ceea ce priveste convietuirea armonioasa cu natura si utilizarea in mod prietenos a tot ce ne ofera aceasta, dar si rezultate uluitoare ale gandirii echilibrate, concretizate prin inventii si inovatii utilizate si astazi, dupa mii de ani de la realizarea lor, privesc spre viitor cu aceeasi eficacitate si decenta care au dat lumii intregi exemple magistrale de civilizatie si cultura. Ne referim la China, Japonia si Coreea (aceasta din urma luata in considerare la modul colectiv, social daca vreti, ca popor).
Referindu-ne la arhipelagul nipon, din punctul de vedere al reliefului, acesta este reprezentat de munti in proportie de circa 70%. Asadar, numai 30% din teritoriu e accesibil constructiilor pentru cele peste 120 de milioane de locuitori, fapt ce i-a obligat pe arhitecti sa conceapa cele mai fantastice si aparent utopice proiecte in domeniu. Fantastice, desigur, pentru noi, cei care vedem lumea mai degraba limitata strict la ceea ce ne poate face viata pamanteasca mai lesne de desfasurat, astfel incat sa ne putem „bucura” pantecele si toate cele cinci simturi cu elemente concrete, palpabile.
In ceea ce priveste constructiile, firma Taisei din Tokyo si-a facut publica intentia de a construi un oras pe verticala, pentru aproximativ 700.000 de locuitori, in conditiile lipsei spatiului de desfasurare urbana pe orizontala.
Constructia, a carei realizare ar putea dura doar aproximativ 30 de ani, ar avea nu mai putin de 4 kilometri inaltime. O zona rezidentiala s-ar inalta pe circa 2 kilometri deasupra solului, mai sus situandu-se locurile de munca, cele destinate agrementului si decorului natural.
Si inca un interesant detaliu tehnic care ne lasa fara replica: arhitectii ar mai avea nevoie, pentru inceput, de o baza flotanta cu diametrul de 6 kilometri; pe mare sau pe un lac. Sincer: ati visat macar, vreodata, sa traiti intr-o asemenea… localitate urbana?
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii