A ridica privirile din vârfurile bocancilor, pentru a privi inainte, a incerca sa te ocupi de ziua-de-dincolo-de-mâine, in loc sa peticesti – iata o intreprindere la care nu voi incerca niciodata sa-i indemn pe tineri. Intreprindere care, fireste, intereseaza organismele mondiale.
A ridica privirile din vârfurile bocancilor, pentru a privi inainte, a incerca sa te ocupi de ziua-de-dincolo-de-mâine, in loc sa peticesti – iata o intreprindere la care nu voi incerca niciodata sa-i indemn pe tineri. Intreprindere care, fireste, intereseaza organismele mondiale.
Iata, zece posibile scenarii ale viitorului – probabil ca forumurile si congresele tinerilor le vor lua in seama. Primul este legat de debutul celei de-a treia revolutii industriale, care are informatica si genetica drept motoare ale stiintei si tehnologiei. Cel de-al doilea scenariu capata forma unei intrebari: vor lua amploare fenomene ca saracia si excluderea sociala? (din pacate, exista estimari care spun ca, pâna in anul 2015, 1,9 miliarde de oameni ar putea trai sub limita saraciei absolute). Al treilea scenariu – intrebarea numarul trei: Exista amenintari asupra pacii mondiale, asupra securitatii cetatenilor lumii, asupra drepturilor omului? (Raspuns: desigur, dat fiind ca armata este, in continuare, o institutie foarte puternica). Intrebarea numarul patru: Vor avea loc schimbari demografice importante? (Da, spune un model matematic, in 2028, populatia planetei va fi de 8 miliarde de oameni, iar in 2054 – de 9 miliarde). Mediul inconjurator se va afla in primejdie – este cel de-al cincilea scenariu posibil si chiar evident. Al saselea este un scenariu foarte optimist (fiind vorba despre comunicare), conform caruia totul se va subordona regulilor impuse de dezvoltarea societatii informationale. O multiplicare a atributiilor Guvernului in raport cu cele deja existente este un alt posibil scenariu de viitor, al saptelea. Din acest punct de vedere, ziua de 11 septembrie 2001 reprezinta momentul renasterii conceptului de stat. Scenariul numarul 8: egalitatea intre sexe (2020 va fi anul in care femeia va fi stapâna lumii). Un alt scenariu posibil este acela in care culturile lumii se vor intrepatrunde. In sfârsit, conform scenariului numarul 10, va trebui, in viitor, sa facem mereu fata provocarilor tehnostiintei. Ne vom ridica oare la inaltimea acestor provocari? Vor fi fiii si fiicele noastre capabili sa pastreze sub control aceasta evolutie?
Iata doar câteva subiecte asupra carora se poate medita. Daca viitorul – deci prezentul pe care-l vor trai tinerii – intereseaza cu adevarat, va trebui sa-l analizam, sa-l disecam, sa-l cercetam si, de ce nu, sa-l controlam cu fermitate.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii