În centrul orasului Bangkok, capitala Thailandei, o sala de clasa amenajata pentru a oferi protectie împotriva poluarii aerului ofera un refugiu copiilor din sistemul public, lasati sa se descurce singuri în fata nivelului ridicat de particule fine din atmosfera care le ameninta sanatatea.
Face o diferenta uriasa, a declarat Jiraporn Sukpraserd, care preda copiilor, majoritatea cu vârste sub patru ani, într-o sala dotata cu aparate de aer conditionat cu filtre purificatoare.
Însa, când încaperea este aerisita, „poluarea revine înauntru”, a recunoscut profesoara în vârsta de 51 de ani. La scoala primara „Suan Lumphini”, un steag amplasat în curte ofera zilnic informatii referitoare la calitatea aerului. „Saptamâna trecuta, era rosu si portocaliu”, cele mai grave categorii, a spus ea. În primele luni ale anului, Bangkok cunoaste episoade grave de poluare a aerului, adesea combinate cu temperaturi sufocante.
La apogeul crizelor, megalopolisul de 12 milioane de locuitori se numara printre cele mai poluate orase de pe planeta, cu niveluri de particule fine (PM 2,5) ce depasesc în mod semnificativ pragurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), transmite AFP/ Agerpres.
Program de calitate a aerului
Între ianuarie si februarie 2024, aproximativ 910.000 de persoane au avut nevoie de tratament medical din cauza aerului viciat, potrivit statisticilor oficiale. Cifrele nu se refera în mod specific la impactul asupra copiilor, care sunt deosebit de vulnerabili.
Arderea miristilor, evacuarile în atmosfera de la fabrici si emisiile provenite de la autovehicule sunt considerate principalele cauze ale smogului, care depaseste limitele capitalei. Presat sa actioneze de urgenta, guvernul a promis o legislatie pentru îmbunatatirea calitatii aerului.
Între timp, scoala „Suan Lumphini”, situata între un parc si o artera rutiera, beneficiaza din noiembrie anul trecut de o „sala curata”, dotata cu aparate de aer conditionat cu filtre purificatoare, în cadrul unui studiu derulat de Universitatea Chulalongkorn din Bangkok. Programul, la care participa aproximativ 50 de copii din patru scoli, le permite profesorilor si elevilor sa afle în timp real, prin intermediul unor senzori, care este nivelul lor de expunere la poluare.
„Poluarea îi slabeste pe elevi”, a explicat Suphatpong Anuchitsopapan, directorul scolii «Suan Lumphini».” În cazul în care copiii au o stare de sanatate buna în timpul studiilor, ei vor putea sa ofere înapoi societatii în viitor”, a continuat el.
În timp ce elevii din scolile publice de lux din Bangkok beneficiaza de purificatoare de aer si de aparate de aer conditionat, multi copii din sistemul public trebuie sa se descurce fara acestea. „Copiii sunt mai afectati de poluarea aerului comparativ cu adultii”, a declarat Teerachai Amnuaylojaroen, profesor asociat la Universitatea Phayao, care studiaza problemele asociate poluarii aerului. Ei respira mai repede decât adultii si, prin urmare, inhaleaza mai multi poluanti, ceea ce le poate afecta dezvoltarea, a detaliat el.
„Salile curate” din scoli ar putea fi o modalitate eficienta de a oferi „un spatiu sigur pentru copii”, este de parere profesorul. Însa „aceasta este doar o solutie preliminara la problema”, a precizat Amnuaylojaroen.
La „Suan Lumphini”, nu toti copiii au o sala de clasa care sa le ofere protectie în fata poluarii aerului. Încaperile, deschise spre exterior, sunt dotate cu un simplu ventilator. „În unele dimineti, când ma trezesc, observ numaidecât ca nu este o ceata normala”, a explicat antreprenorul Bounleua Boriharn, venit sa îsi ia de la scoala fiica de opt ani, care învata într-o sala de clasa normala. „Mereu încerc sa o conving sa poarte masca”, a explicat el adaugând ca „este singurul lucru pe care-l pot face”.
NICUSOR DINCA
Comentarii