In aceste zile scaldate in sacralitate, intreaga lume crestina isi indreapta gandurile si sufletul spre Sfanta Familie si spre locul Nasterii Mantuitorului. Asa cum se stie, El s-a nascut intr-o pestera/iesle din apropiere de Bethlehem, oras in care Sfanta Fecioara si Sfantul Iosif venisera pentru un recensamant, impus de autoritatile romane. Pe locul Sfintei Nasteri, in secolul al IV-lea a fost ridicata o biserica, una dintre cele mai vechi din lume.
In secolul al VI-lea imparatul Iustinian a daramat-o pentru a inalta o alta mai mare si mai impunatoare. De-a lungul timpului, biserica a fost continuu largita si infrumusetata ajungand in zilele noastre un ansamblu arhitectural alcatuit din doua biserici si o cripta. Locasul a fost grav avariat in anumite perioade ale istoriei. Pe langa incendii, cutremure, si furturi ale marmurei din interior pentru decorarea altor temple, biserica a suferit si pierderea minunatei stele de argint asezata chiar pe locul nasterii lui Iisus, ceea ce a constituit una dintre cauzele indirecte ale Razboiului Crimeii din cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Forma bazilicii actuale o conserva pe cea gandita de Justinian dar intregul ansamblu ocupa acum o suprafata foarte mare. Constructia este in forma de cruce, cu naosul larg, impartit in cinci nave, pronaos cu patru randuri de coloane cu capiteluri corintiene, cu cate o absida pe partile laterale si una spre rasarit, unde este plasat altarul. In secolul al XII-lea peretii au fost acoperiti cu mozaic bizantin, care s-a conservat doar partial pana in zilele noastre.
Acoperisul de plumb, donat de regele Angliei, Edward al IV-lea, a fost luat de turci, care l-au tranformat in gloante si ghiulele in razboiul impotriva Venetiei. Biserica este data in grija grecilor ortodocsi, a armenilor si a romano-catolicilor, spatiul fiind impartit intre cele trei mari comunitati. Astfel Biserica Ortodoxa detine naosul cu cele cinci nave longitudinale si Altarul Nasterii din Grota. Bisericii Apostolice Armene ii apartine latura stanga si Marele Altar iar Bisericii Romano-Catolice Altarul Adoratiei Magilor din Grota Ieslei.
Locasul este un loc al pacii si intelegerii. Accesul la grota in care s-a nascut Iisus se face prin doua scari laterale, inegale, iar locul Nasterii Domnului este indicat printr-o stea de argint cu 14 brate, incastrata in marmura si inconjurata de lampadare. Aici, cu toate diferentele dogmatice, locul devine neutru, chiar daca apartine uneia dintre comunitati. In grota amenajata de romano-catolici se afla un altar, marcand locul in care Sfanta Fecioara a asezat Pruncul in iesle.
Intrarea in Biserica se face printr-o usa foarte joasa, care avea scopul de a feri locasul de invadatori iar astazi este considerata "Usa umilintei", subliniind smerenia cu care trebuie sa te apropii de miracolul Nasterii Domnului. Intr-o curte pavata ("Piata Ieslei") credinciosii se aduna in seara de Craciun asteptand slujba de la miezul noptii.
Ansamblul arhitectural contine si numeroase capele, rememorand anumite episoade din Biblie cum ar fi "Fuga in Egipt" (Capela Sfantul Iosif) sau "Uciderea Pruncilor" (Capela Inocentilor).
Basilica este inclusa pe lista monumentelor grav avariate (primele 100 din lume) si s-a cerut de asemenea includerea ei in patrimoniul UNESCO. In apropiere se afla Biserica Sfanta Ecaterina, construita in 1882 pe ruinele unui locas ridicat in timpul cruciadelor. Cele doua biserici comunica intre ele prin usile laterale ale absidelor. De aici se transmite in lumea intreaga slujba romano-catolica din noaptea de Craciun.
IRINA STOICA
Comentarii