Ridicat pe malul Vistulei, in Cracovia, pe culmea unei coline de calcar, la o altitudine de 228 metri, Castelul Wawel este unul dintre cele mai reprezentative locuri din istoria Poloniei. Este un complex fortificat din care fac parte Castelul Refal si Catedrala Wawel inchinata Sfantului Stanislas si Sfantului Waclaw. Istoria castelului este strans legata de legenda dragonului, despre care se credea ca traia intr-o pestera de sub stanca. Dragonul isi cerea tributul sau de tinere fecioare, pana cand a fost ucis de un tanar cizmar sarac dar curajos.
Una dintre cele mai vechi cladiri din piatra ale complexului este Rotonda Fecioarei Maria, datand din anul 970. Exista de asemenea aici cateva constructii de lemn mai vechi, respectiv din secolul al IX-lea. Castelul a devenit centru al miscarii politice pana la sfarsitul secolului al X-lea, principalul centru fortificat al tarii. A fost resedinta mai multor conducatori si, in jurul anului 1000, au fost ridicate primele constructii romanice. Din timpul domniei lui Cazimir Restauratorul (1034-1054) Wawel a fost considerat principalul centru administrativ al statului polonez. Castelul, ridicat de dinastia Piast, si consolidat de-a lungul secolelor de toti descendentii acestora a rezistat asaltului tatarilor din 1241-1242. Exista si despre aceasta perioada o legenda eroica. Aceasta evoca personalitatea unui gornist, care, vrand sa-si anunte concetatenii de invazia tatara, a sunat din goarna pana cand a fost ucis de o sageata dusmana care i-a perforat gatul.
Pana in 1611, Wawel a fost sediul monarhiei poloneze, si datorita faptului ca orasul Cracovia era capitala tarii. Catedrala Wawel a fost locul de incoronare a regilor Poloniei si mausoleul lor. In zilele noastre este un panteon national. Castelul are doua intrari, Poarta Bernardina fiind cea prin care se intra oficial in curtea Wawel. In fata intrarii se afla Turnul Senatorilor, construit in scopuri de aparare si legat in 1534 de castel. In interiorul zidurilor exista catedrala si Bastionul Wladislaw, intreaga curte fiind impodobita cu ronduri de flori si copaci. Restaurat cu multa atentie, castelul a fost transformat in muzeu. Aici pot fi admirate apartamentele regale, sali oficiale, colectii de arme, colectii de arta orientala, o valoroasa colectie de tapiserii flamande, portrete ale suveranilor si Tezaurul Coroanei care contine sabia de incoronare a regilor Poloniei si pocalul lui Cazimir al IV-lea. Pot fi vazute de asemenea steagurile de lupta ale cavalerilor teutoni si o colectie de corturi turcesti. Remarcabila este "Camera Capetelor", unde, pe tavan, sunt reproduse o serie de capete ale unor personaje biblice sau istorice, privind in jos. In general apartamentele impresioneaza prin fast, eleganta si rafinament iar Colectia Nationala de Arta, gazduita aici, este alcatuita din picturi, piese din ceramica si admirabile tesaturi brodate cu fir de aur.
In cadrul incintei, curtea cu arcade este un admirabil exemplu de arta renascentista. Dragonul de Bronz pazeste parca intrarea in pestera in care a locuit, dupa cum spune legenda. In curte, in apropierea catedralei se afla statuia papei Ioan Paul al II-lea, si deasupra zidurilor poate fi admirata o alta statuie, de data aceasta una ecvestra, infatisandu-l pe marele ofiter si om politic Tadeusz Koëciuszko (1746-1817), ramas in memoria colectiva ca un erou de balada. Statuia originala a fost distrusa de nazisti in 1940, iar cea de acum a fost donata orasului de Muzeul din Dresda. De altfel, dupa invazia Poloniei, castelul a fost resedinta guvernatorului general nazist Hans Frank. Dupa razboi insa a devenit un adevarat centru de pelerinaj, ilustrand istoria complexa a Poloniei.
IRINA STOICA
Comentarii