• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cautatori in tenebrele artei

Cautatori in tenebrele artei

10 octombrie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Arta autentica exprima prin definitie frumusetea lumii, dar si in tablourile in care apar scene violente sau chipuri desfigurate exista exprimari magistrale ale frumosului.

 Insa in lumea artelor a dospit si vietuieste in mod parazitar, acaparand o mare parte a luminii creatiei, o lume tenebroasa, bolnava la propriu si la figurat.

 Ea se hraneste din intunericul caracterului uman, unde convietuiesc lacomia si lipsa de scrupule, infatuarea si invidia, impostura si hotia. Indivizi de ieri si de azi ar putea face parte dintr-o imensa galerie a monstrilor insetati de arta, care nimicesc fara sovaire miezul acelui frumos universal ce trebuie sa alinte sufletul si spiritul fiecarui om.

 Sunt colectionari, indivizi foarte bogati, oameni foarte puternici, care au pornirea patologica de a-si dori numai pentru ei o asemenea farama din aurora ce apartine intregii lumi.

 Exista furturi comandate, infaptuite de indivizi primitivi care nu vad intr-o opera de arta, decat o valoare materiala. Din asemenea motive, de-a lungul timpului „s-au pierdut” numeroase opere de arta nepretuite, iar unele dintre ele, furate sau nu, au ramas pana astazi ca avand o localizare fizica necunoscuta.

Concertul – Johannes Vermeer, 1664

 In prezent, aceasta pictura definitorie pentru artistul olandez Vermeer este evaluata la circa 250 de milioane de dolari (cea mai valoroasa pictura disparuta), suma care „include” si destinul ei aparte. Tabloul infatiseaza o scena ambientala cu un barbat si doua femei interpretand muzica.

 In noaptea de Sf. Patrick a anului 1990, pe 18 martie, doi barbati deghizati in politisti i-au imobilizat pe paznicii Muzeului Isabella Stewart Gardner din Boston, unde se afla lucrarea, dupa ce motivasera prezenta lor prin faptul ca fusesera chemati telefonic. Au furat apoi 13 panze semnate de Rembrandt, Degas, Manet si Vermeer, valoarea totala a acestora fiind estimata la peste 500 de milioane de dolari. Fiecare panza a fost taiata grosier din rama cu un cutit.

 Niciuna dintre aceste opere de arta nu a fost recuperata, dar exista in schimb mai multe ipoteze: furate de hoti locali, o „comanda” pentru un mare sef al mafiei sau ca panzele erau in Irlanda, in mainile IRA.

 Investigatorii au urmarit piste pe tot globul si astazi cautarile FBI sunt in desfasurare. Multi cred ca atat „Concertul”, cat si celelalte lucrari inca exista, ascunse intr-o pivnita umeda sau poate incuiate intr-un seif al unei banci private, dar dupa mai mult de treizeci de ani, teama ca secretul locului unde se afla ar putea disparea curand in mormant, impreuna cu cei care le-a furat, devine tot mai acuta.

 Nu este prima data cand nu se stie unde se afla tabloul lui Vermeer. In 1696, el a fost vandut la Amsterdam si a reaparut abia dupa 100 de ani. A fost mai tarziu cumparat de Isabella Stewart Gardner, colectionar si filantrop american, in 1892 la Paris, pentru 5.000 de dolari si apoi expus in 1903 in muzeul infiintat de ea, care ii poarta numele.

Flori de mac – Vincent Van Gogh, 1886

 Cunoscut si sub numele de Vase and Flowers („Vas cu flori”), acest tablou de dimensiuni relativ mici a fost terminat cu trei ani inainte ca autorul sa se sinucida. Se presupune ca a fost inspirat din lucrarile pictorului francez Adolphe Monticelli, care a avut o influenta majora asupra stilului lui Van Gogh. Cu o valoare estimata la 50 de milioane de dolari, nu este surprinzator faptul ca pictura a fost vizata de hoti, nu o singura data, ci de doua ori si – interesant amanunt! – din aceeasi locatie.

 Pe 4 iunie 1977, se afla expusa in Muzeul Mohamed Mahmoud Khalil din Cairo, Egipt si a fost furata prima data. In urma unei ample operatiuni de cautare a fost gasita si recuperata din Kuweit abia dupa zece ani.

 In august 2010, „Flori de mac” era din nou prezentata publicului la Muzeul Mohamed Mahmoud Khalil si a avut aceeasi soarta. La cateva ore dupa acest al doilea furt, oficialii egipteni si politia au crezut ca au descoperit tabloul pe Aeroportul International Cairo, cand doi suspecti au incercat sa se imbarce intr-un avion spre Italia, indiciu ce s-a dovedit a fi fals.

 Desi autoritatile egiptene au urmat cateva piste aparent promitatoare in lunile de dupa furt, ele nu au dus la gasirea tabloului. Pana in prezent, locul in care se afla acesta este un mister, iar miliardarul egiptean Naguib Sawiris a oferit o recompensa de 1.000.000 de lire egiptene (circa 52.000 de euro) pentru orice informatie care ar putea duce la recuperarea sa.

 Daca lista operelor de arta disparute ori distruse este una imensa, incepand chiar din Antichitate si pana in prezent, evident ca valoarea insumata a acestora depaseste orice imaginatie.

 Din fericire, exista creatii furate si recuperate (intre ele, faimoasa „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci, insa numarul lor este departe de a se compara cu cel al lucrarilor din care a ramas numai amintirea…

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Pesterile Ellora

Urmatorul Articol

Elia Vouvon – cel mai vechi maslin din lume

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Elia Vouvon - cel mai vechi maslin din lume

Sfaturi utile

Vinete la cuptor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.