5 vinete, 2 cepe, 2 ardei grasi, 5 rosii, usturoi, o legatura patrunjel, sare, piper, ulei de masline.
Se spala bine toate legumele, apoi se curata vinetele de coaja, avand grija sa lasam o parte curatata si una nu. Dupa aceea, le taiem rondele si le prajim intr-o tigaie cu ulei de masline incins. Dupa ce s-au patruns putin, le lasam la scurs pe un prosop absorbant de bucatarie. Intr-un vas asezam un rand de rondele de vinete iar in mijlocul fiecareia punem cate un catel de usturoi. Separat, calim ceapa si ardeiul tocate marunt, dam rosiile pe razatoare, le adaugam peste acestea si le tinem pe foc pana se face un sos. Peste rondelele de vinete punem o parte din sos, iar daca mai raman rondele, mai punem un rand peste care mai adaugam usturoi si sos de rosii, pana cand acestea se termina. Lasam mancarea la cuptor pana cand se rumeneste. Se presara patrunjel tocat fin.
Prajitura cu gem de caise
140 g faina, 140 g nuci macinate, 140 g zahar pisat, 150 g unt proaspat, o lingura lapte, sare, 250 g gem de caise, 100 g nuci tocate.
Se framanta faina cu nucile macinate, zaharul pisat, untul proaspat, laptele si un praf de sare. Se face un sul gros care se imparte in cinci parti, se acopera cu un servet si se lasa sa stea o ora la frigider. Apoi fiecare bucata se intinde pe fundul formei de tort, presarat cu faina si se coace la foc potrivit. Foile coapte se desprind cu grija pe margini, cu un cutit ascutit. Cand toate foile sunt coapte, se pune intre ele un strat subtire de gem de caise. Deasupra, peste stratul de gem, se presara nuci prajite putin si tocate marunt. La urma se poate glasa cu o crema de ciocolata.
Comentarii