Aratam in numarul precedent al „Magazin”-ului ca marele Michelangelo a ascuns in picturi celebre care impodobesc Capela Sixtina din Vatican o serie intreaga de detalii anatomice ale corpului si in primul rand ale creierului uman, asa cum oamenii de stiinta din epoca inca nu le cunosteau. Intentia artistului – presupun expertii – era de a atrage atentia asupra faptului ca, probabil, Dumnezeu ar fi el insusi o creatie a spiritului uman.
Sfintii muritori si portretul ascuns
Cu un veac mai devreme, un alt geniu al artelor si stiintelor, Leonardo da Vinci, isi incifra si el anumite idei si mesaje in picturi de asemenea pastrate in patrimoniul de prim rang al omenirii. Un amanunt care socheaza se refera la sfintenia personajelor din „Cina cea de taina”, pictura aflata in refectoriul manastirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. In mod normal, potrivit tuturor canoanelor, Iisus si cei 12 apostoli ar fi trebuit sa poarte in jurul capetelor acea aura circulara definitorie. Numai ca la da Vinci ea lipseste!
In toate celelalte reprezentari de pana atunci a ultimei mese a Mantuitorului alaturi de discipolii sai, inainte de tradarea si de crucificarea sa, cu totii aveau binecunoscutul halou. Oare sa fi dorit (si) artistul renascentist sa dea de inteles ca Iisus avea insusiri de simplu muritor?
Problema aurei nu e totusi cea mai ciudata. Se pare ca tabloul prezinta imaginea ascunsa a unei femei care tine in brate un copil, idee sugerata in 2007 de prof. univ. Slavisa Pesci. Chipurile ascunse nu ar fi insa vizibile decat la suprapunerea picturii cu aceeasi imagine in oglinda.
Or, se stie ca printre ciudateniile lui Leonardo se numara si aceea ca scria cu usurinta „in oglinda” si ca era ambidextru. Despre portretul ascuns, multi au afirmat ca sigur ar fi vorba despre Maria Magdalena, insa si multi critici sunt de parere ca imaginea e suficient de neclara pentru a nu se putea emite o parere concludenta in acest sens. Numai ca, se mai sustine, tot in oglinda, in fata lui Iisus apare o cupa (binecuvantarea painii si a vinului?), iar doi dintre apostoli se transforma in cavaleri!
Ochii Giocondei
Impresionanta capodopera ce reprezinta portretul Mona Lisei a facut sa curga rauri de cerneala si se pare ca tabloul inca nu si-a epuizat enigmele si surprizele. Cel mai frecvent subiect pornind de la acesta se refera la zambetul enigmatic al femeii sub chipul careia s-a afirmat chiar ca s-ar ascunde de fapt cel al artistului insusi. Totusi, altceva, mult mai straniu a fost descoperit recent.
In anul 2010, cercetatorul italian Silvano Vinceti, dupa ce a facut un zoom pe fotografii de inalta rezolutie ale Giocondei, a declarat ca a vazut mai mult decat faimosul suras. In ochiul drept al portretului par a fi integrate cifre si litere, in mod particular L si V, care ar putea fi initialele numelui artistului. Simbolurile din ochiul stang sunt mai neclare, dar Vinceti a identificat literele C, E si B. Si in planul secund al tabloului exista asemenea elemente ce ar putea constitui mesaje cifrate.
Este vorba despre numarul 72 sau despre grupul L2, iar pe spatele tabloului, numarul 149 si un al patrulea simbol, indescifrabil. Dupa parerea expertilor, ar putea fi 1490, anul in care da Vinci a lucrat la portret in Milano, desi se admite in general ca el a fost finalizat intre 1503 si 1506. Insa nu toata lumea e atrasa de ipotezele si afirmatiile lui Vinceti. „Asa-zisa descoperire a unor initiale in ochii Mona Lisei nu e decat o idee nebuneasca” – scria Stephen Bay in ziarul Telegraph. Totusi, dincolo de toate controversele si ipotezele fanteziste, publicul retine singurul element cu adevarat de nepretuit: valoarea culturala si spirituala inegalabila a acestor opere create de oameni muritori, dar oameni de geniu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii