Continuam cazul Rudolf Hess cu alte câteva amanunte preluate, in exclusivitate, din lucrarea „Servicii secrete straine” de Marian Ureche si Aurel Rogojan, editura Paco 1999. Vom vedea ca Hess nu era chiar asa de nebun, iar Churchill nu era atât de rupt de acest caz.
Continuam cazul Rudolf Hess cu alte câteva amanunte preluate, in exclusivitate, din lucrarea „Servicii secrete straine” de Marian Ureche si Aurel Rogojan, editura Paco 1999. Vom vedea ca Hess nu era chiar asa de nebun, iar Churchill nu era atât de rupt de acest caz.Ce s-a întâmplat dupa aterizarea lui Hess in Anglia?
El a fost arestat si condamnat pe viata. Ultimii detinuti nazisti au fost pusi în libertate în 1966. Hess a fost tinut în închisoare pâna în 1987, când a decedat.
Care sunt explicatiile acestui tratament special? Ce anume nu trebuia sa afle lumea de la Hess? Daca era nebun nu trebuia tinut în închisoare, iar prestatiile sale, daca au fost ilogice, nerealiste, nu prezentau un pericol pentru a fi luate în seama!
Chiar si acest ultim element pune în evidenta anumite riscuri, miza jocului. Din acest punct de vedere, versiunea atragerii în Anglia a unei personalitati germane pentru compromiterea regimului nazist, în conditiile în care lupta angajata atingea apogeul, apare lipsita de credibilitate. Ea nu are sustinere logica si nici verosimilitate.
Mergând pe o logica minima, „per a contrario”, de la efect la cauza, se poate trage concluzia ca „gestul” lui Hess nu s-a produs tocmai pe un teren gol, ca anumite tatonari si contacte vizând realizarea unei întelegeri au avut loc. Grija cu care a fost izolat Hess, graba cu care a fost marginalizat cazul sau pot avea semnificatia ca ceva în aceasta evolutie s-a întâmplat. Nu trebuie omis nici faptul ca în rândul politicienilor, dar si al unor sefi ai serviciilor secrete britanice, existau simpatii pro germane! Cele sovietice sunt deja, de multa vreme, cunoscute.
Este posibil ca în aceasta subita schimbare sa fi avut un rol grupul celor cinci de la Cambridge sau altcineva. U.R.S.S.-ul informat la timp – asa cum s-a vazut – avea interesul de a descuraja orice întelegere a englezilor cu nemtii, întelegere care ar fi putut sa le fie fatala! Oricum, important este ca acest prim semnal afirmativ ce a încurajat o eventuala întelegere cu Germania a existat si pentru ca o atare posibila întelegere este imorala în ochii englezilor si ai lumii, ba chiar compromitatoare pentru anumite personalitati din Marea Britanie, cazul Hess trebuia tinut sub control. Alta explicatie nu este logica. Faptul ca Hess cel „nebun” este singurul nazist tinut în închisoare – si nu în spital – sustine ipoteza noastra.
Mai multe fapte coroborate conduc catre adevar. Între simpatiile naziste ale ducelui de Windsor, tratativele secrete ale acestuia si trimiterea lui Hess în Anglia apare o legatura evidenta si extrem de stânjenitoare pentru coroana Britanica.
Spionul sovietic Anthony Blunt a fost iertat si, mai mult, înnobilat, pentru faptul de a fi recuperat „dosarul Windsor” de la Printul Philip de Hessa. Winston Churchill si Ducele de Kent, care urma, în cazul reusitei tratativelor cu Hitler, sa primeasca tronul Poloniei, stiau cu cel putin 24 de ore înainte de sosirea lui Rudolf Hess.
Winston Churchill stia dinainte de misiunea lui Hess, prin intermediul unui agent britanic infiltrat la uzinele de avioane Messerschmitt. Întelegerea secreta dintre Germania si Anglia stipula ca, în caz de esec al tratativelor, lui Hess sa i se permita sa se întoarca în Germania.
Din grupul ce urma sa negocieze cu Hess faceau parte: ducele de Buchanan, Earl de Suffolk, ducele de Kent, fratele regelui Marii Britanii, caruia Hitler i-a promis, dupa razboi, tronul Poloniei, generalul polonez Sikorsky si colonelul Pilcher. Anterior, mai avusesera loc tratative în Spania, mijlocite de Casa Regala a Suediei, prin baronul Knut Bonde.
În ziua de 10 mai 1941, ducele de Kent si ducele de Buchanan se aflau pe domeniul de la Dungravel al ducelui de Hamilton, unde urma sa aterizeze Hess. Oficial, Rudolf Hess a murit, în anul 1987, în închisoarea germana Spandau, în vârsta de 93 de ani.
Doi cercetatori britanici, un istoric militar si un fost ofiter al serviciilor secrete, afirma, pe baza unor documente descoperite în anul 1996, ca Hess a fost executat la putin timp dupa ce a ajuns în Germania, locul sau în închisoare fiind luat de o dublura, un agent britanic care ar fi acceptat aceasta în schimbul unor avantaje substantiale pentru familia sa. Doctorul Hugh Thomas, chirurg militar, medic al „Royal Medical Corps”, care l-a îngrijit pe detinutul de la Spandau între anii 1970-1978, sustine ca acesta nu era Hess.
Ziaristul si scriitorul britanic Tom McArthur avanseaza ipoteza rapirii si substituirii lui Hess din închisoare. Dupa o serie de interogatorii ar fi fost executat.
O alta ipoteza lasa a se întelege ca Hess s-a aflat în avionul care s-a prabusit cu ducele de Kent, în timp ce se deplasau în secret în Suedia, destinatia oficiala fiind Irlanda. În Suedia urma sa se perfecteze cedarea Poloniei.
(Va urma)
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii