Bavaria de Sus e una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta in care poti admira peisaje incantatoare, castele vestite, biserici si manastiri de un farmec unic. Capitala acestei intinse regiuni, orasul München, asezat pe raul Isar, unul dintre cele mai importante centre artistice si culturale ale tarii, e in acelasi timp un oras cu o industrie dezvoltata, un centru comercial si financiar, un nod de comunicatii important.
In ciuda distrugerilor suferite de-a lungul istoriei sale zbuciumate, in special in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul pastreaza inca cladiri vechi de peste jumatate de mileniu cum ar fi biserica Sankt Peter (1294-1368). Intemeiat in jurul anului 1158 de Henric Leul, München a fost, in Evul Mediu, un centru mestesugaresc, pentru ca in 1255 sa devina resedinta a ducilor de Wittelsbach si apoi, in 1805 a regilor Bavariei.
In timpul Republicii Sovietice din Bavaria (13 aprilie – 1 mai 1919) a fost sediul guvernului si, in 1923, tot aici, nazistii condusi de Hitler si Ludendorff au incercat printr-un puci nereusit sa puna mana pe putere. Distrugerile razboiului au lasat urme adanci dar orasul se mandreste acum cu Universitatea, Politehnica, Institutul de sociologie Max Plank si cel de cultura Goethe.
Orasul este acum tot ce si-a dorit candva Ludovic I care, print mostenitor fiind, a declarat „Vreau sa fac din München ceva care sa faca cinste Germaniei, ceva care nu s-a mai vazut pe aici sau aiurea”. Ajuns rege in 1825 a ridicat Königsplatz, Odeonplatz, amintind de constructiile florentine, a organizat Alte Pinakothek si a inaltat un mare numar de biserici. A mutat aici Universitatea si si-a capatat in curand renumele de cel mai mare cumparator de arta din intreaga tara.
A continuat linia inceputa de predecesorii sai, principii electori din familia Wittelsbach care, la sfarsitul secolului al XVII-lea, au introdus barocul in Bavaria. Asa au fost inaltate castelul Nymphenburg si biserica Theatiner, aceasta din urma constituind un act de multumire adresat Cerului pentru nasterea printului mostenitor. Ulterior, arhitectii au folosit stilul rococo pentru ornamentarea bisericilor si a palatelor, interioarele Amallenburgului, devenind chiar o expresie suprema a rafinamentului acestui stil.
Una dintre atractiile orasului este, fara indoiala, Gradina Englezeasca, adapostind arbori de peste 200 de ani, un mic „templu” in stil ionic – Monopterus – o casa japoneza a ceaiului si imense peluze care dau senzatia de largime si libertate. Fostul cartier al artistilor, Schwabing, este de asemenea un loc frecventat de multa lume, presarat fiind cu baruri si magazine. Multimea teatrelor rasfata locuitorii iar malurile Isarului sunt un minunat loc de refugiu.
Un rol important in viata orasului il joaca insa traditia. Exista croitori care confectioneaza inca celebrii lederhasen (pantaloni scurti cu bretele) sau rochiile dirndl, specifice locului, se pot asculta orchestre interpretand muzica populara si orasul capata o stralucire deosebita in timpul festivalului berii, Oktoberfest.
IRINA STOICA
Comentarii