Aflat in nordul Budapestei pe tarmul drept al Dunarii, cartierul Obuda este de fapt un fost oras, cel mai vechi din cele trei orase autonome (Obuda, Buda si Pesta) care s-au unit in 1873, creand actuala capitala a Ungariei. Cercetarile arheologice au stabilit ca teritoriul a fost locuit inca din vremuri preistorice. In acelasi timp au fost dezgolite vestigii romane datand dinainte de nasterea lui Hristos. Centrul Obudei zilelor noastre a fost candva un castrum, construit alaturi de orasul Aquincum, numele acestuia provenind din celticul Al-Ink, insemnand "apa abundenta". Orasul era strabatut de drumuri pavate, era inconjurat de ziduri de aparare, prezenta o serie de cladiri impresionante si foarte aproape, un apeduct pe trei nivele.
Asezarea, pe care imparatul Traian a desemnat-o drept capitala a Panoniei de Est, a cunoscut o dezvoltare impresionanta sub imparatul Adrian in anul 124, cand a fost declarata municipiu si sub Septimiu Sever care in 194 a realizat aici o serie de constructii fondand o colonie. Distrus de barbari in secolul al II-lea, restaurat atent, orasul a fost asaltat in numeroase randuri de huni, in timpul secolului al IV-lea.
Treptat insa si-a pierdut importanta si, in cele din urma a fost abandonat. Escavarile arheologice au inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea dezvelind numeroase relicve ale stravechii asezari, obiecte care acum sunt depuse in Muzeul Arheologic al sitului. Au fost dezgropate de asemenea cateva cladiri oficiale si fundatii ale unor case particulare, strazi, bai publice, Basilica, templul lui Mithras, ramasite ale apeductului si doua amfiteatre dintre care unul era mai mare decat celebrul Coliseum. In apropiere a fost descoperita de asemenea o vila luxoasa decorata cu mozaicuri reprezentand muncile lui Hercule.
In perioada de destramare a Imperiului Roman, orasul Obuda a fost ocupat de huni, devenind chiar resedinta lui Attila. Sub dinastia Arpad aici s-a dezvoltat o civilizatie infloritoare, intrerupta de dominatia turcilor, care aratau un interes deosebit fata de Buda, oras situat in apropiere. Cele mai faimoase vestigii ale perioadei respective sunt baile Király, construite in jurul anului 1570. Poate fi admirata o veche portiune eleganta, octogonala, cu o cupola deasupra si alte trei anexe mai mici, acoperite in acelasi mod. In secolul al XIX baile au devenit proprietate a familiei regale, capatand numele Király insemnand "rege" in limba maghiara. Baile au fost largite si restaurate dupa Cel de al Doilea Razboi Mondial.
In secolul al XVII-lea Obuda a cunoscut o noua perioada de prosperitate dar a reusit sa-si mentina caracteristicile arhitectonice, fara a fi asimilata de Buda. Cu toate ca mai modesta decat vecina amintita, Obuda emana un farmec deosebit prin locuintele cochete, micile hanuri si stradutele romantice.
Reconstructia de dupa anii 1960 i-a schimbat aspectul fara sa-i distruga farmecul. A fost pastrat vechiul parc al orasului, care fusese decorat cu un grup de statui de bronz, intitulat "Femei in ploaie", realizat de sculptorul Imre Varga in 1923. De asemenea, a fost restaurat Castelul Zichy, construit in stil baroc intre 1746-1757, gazduind acum Muzeul de Istorie, Muzeul Lajos Kassak, numit astfel dupa un faimos membru al avangardei artistice ungare de la inceputul secolului al XX-lea si Muzeul Victor Vasarely, purtand numele unui pictor contemporan.
In apropiere se afla Primaria si numeroase baruri specifice. O piata mare a orasului ofera privirilor o asa-numita Casa Ovala, o moara din secolul al XIX-lea, o alta sectiune a Muzeului de Istorie si o manastire din secolul a XVIII-lea servind printre altele si drept capela funerara pentru familia Zicky.
IRINA STOICA
Comentarii