Nu este pentru nimeni un secret ca, fie pe timp de pace, fie in contextul conflictelor armate ori de alta natura, propaganda reprezinta o arma redutabila, ce poate genera agonie sau extaz. In cadrul acesteia, imaginea are un rol decisiv, intrucat se adreseaza privirii, simtul care filtreaza realitatea – fie ea autentica ori cosmetizata.
O fotografie cat o mare iubire
In secolul trecut, fotografia si-a castigat un binemeritat loc intre artele vizuale si nu de putine ori se vorbeste despre artisti fotografi (asadar, nu simpli „pozari”!) si despre anumite realizari ale lor care au facut istorie. Am ales aici o celebra imagine ce a devenit un simbol peste timp si spatiu al pacii, al iubirii, al bucuriei simple de a trai in lumina si libertate.
Marinarul care saruta cu foc o tanara in New Yorkul ce sarbatorea pe 14 august 1945 sfarsitul razboiului, in mijlocul multimii din Times Square, precum si „partenera” sa de atunci au ramas insa multe decenii necunoscuti, desi imaginea a facut inconjurul lumii.
La o prima vedere, avem de-a face cu un instantaneu oarecare, asa cum se vor fi realizat cu miile in acea zi memorabila. Intr-un fel, chiar asa si era. Insa cel care a cules atunci din plin laurii magistralei sale realizari artistice a fost fotograful Alfred Eisenstaedt, dupa ce faimoasa publicatie Life i-a publicat imaginea pe o pagina intreaga. Pentru cei doi protagonisti – ca sa parafrazam un mare scriitor roman – timpul avea inca multa-multa rabdare.
Povestea din spatele povestii
Multi dintre cei care au vazut si au apreciat fotografia au crezut ca e vorba despre un marinar intors de pe front care isi reintalnise iubita. Dar lucrurile stateau cu totul altfel, iar amanuntul socant este ca in momentul „legendarului” sarut cei doi nici macar nu se cunosteau, singurul lor punct comun fiind varsta: 21 de ani. Identitatea lor a fost dezvaluita foarte tarziu, dupa aparitia in 2012 a unei carti intregi dedicate acestei imagini. El, George Mendonsa, activa in Marina americana, in timp ce ea, Greta Zimmer Friedman, era asistenta dentara, iar momentul focosului sarut fusese ca o explozie de fericire, genial surprins si folosit de Eisenstaedt.
„Nu era un moment romantic, ci doar un eveniment care celebra sfarsitul razboiului. Nu am ales sa fiu sarutata. Pur si simplu, barbatul a venit la mine si m-a strans in brate.” – avea sa declare Greta in 2005, adaugand ca marinarul nu rostise niciun cuvant, ci o imbratisase plin de entuziasm, apoi se aplecase deasupra ei. Dar fotograful se aflase in locul si la momentul potrivit, astfel luand nastere ceea ce s-a numit apoi „V-J Day in Times Square” (V-J insemnand Victory over Japan) sau, mult mai simplu, „Kiss”. O imagine echivalenta cu un destin aparte, pe care insasi protagonista ei a vazut-o abia prin anii 60; si atunci intamplator, in vreme ce rasfoia un album foto semnat de Eisenstaedt. Iar in toti acesti ani, fiecare si-a vazut de viata sa, intemeindu-si o familie si traind decent, departe de luminile reflectoarelor.
Greta Zimmer Friedman a trecut in alta lume pe 8 septembrie 2016, ca urmare a unei pneumonii contractate la 92 de ani. Anul acesta, in noaptea de 16/17 februarie, George Mendonsa a plecat si el dintre cei vii, in timp ce se afla in locuinta sa din Middletown, unde traia alaturi de sotia sa, Rita. Astazi, periodic, mii de perechi de toate varstele incearca sa reconstituie acel fabulos sarut „fara nume”.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii