Satul Brebi din judetul Salaj este renumit pentru vestigiile sale romane dar si pentru biserica sa de lemn, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Localitatea este atestata documentar din 1423 si apare pe lista patrimoniului de monumente istorice.
Pe cosoroaba prispei este sapata inscriptia: "1759 în acea vreme am facut aceasta biserica. Mesteri au fost Breurz si Borzan Ion (?) în zilele lui popa Danila".
Monumentul este înaltat dupa traditiile constructorilor din Valea Agrijului, cu peretii din câte cinci bârne, în care se numara si talpa. La colturi, consolele sunt îmbinate în "coada de rândunica", totul fiind cioplit foarte marunt iar forma de plan este dreptunghiulara, cu absida decrosata. Pronaosul are tavanul drept iar naosul si altarul prezinta câte o bolta semicilindrica.
În 1853 s-a recurs la includerea unor panouri în peretele de vest si cel de est, din altar, urmarindu-se marirea spatiului. Cu acest prilej s-au facut si însemnate restaurari salvând locasul de distrugere.
Peretii bisericii sunt înconjurati cu un brâu de romburi, încadrate de motivul frânghiei, iar portalul este si el decorat cu frânghie, rozete si vita de vie cu struguri. Prispa a fost îngustata prin largirea spatiului, iar arcadele sunt sprijinite pe stâlpi ciopliti, decorati de asemenea cu motive geometrice si vita de vie. Cuiele de lemn, folosite la prispa, au capetele în forma de floare si ancadramentul usii de intrare în naos este ornamentat cu "frânghie" si rozete. Iconostasul bisericii, sculptat si cu alte fructe pe lânga vita de vie si cu icoanele repartizate pe trei frize traditionale, dateaza din 1780, dupa cum arata data înscrisa pe icoanele împaratesti, având si ele ramele bogat împodobite.
Localnicii spun ca aceasta piesa de mare frumusete a fost adusa de la o manastire care a existat pe vremuri în marginea satului. Peretii bisericii au fost pictati, lucrarea fiind executata în secolul XIX, dupa largirea spatiului, dar s-a distrus în mare parte de vreme.
Între 1975-1976 biserica a fost serios restaurata de localnicii care, constienti de valoarea micului asezamânt nu înceteaza sa o pretuiasca, mai ales ca prin pozitia ei, pe deal, pare sa vegheze asupra satului.
Comentarii