La 19 aprilie 1770, navigatorul James Cook atinge tarmurile Australiei in Golful Botany, din sud-estul continentului. Luand in posesiune toata coasta ca stapanire a Coroanei Britanice a numit-o „Noua Galie de Sud”. Cu 18 ani mai tarziu, la 18 ianuarie 1788, in acelasi golf ancora capitanul Arthur Phillip cu flota sa. Capitanul transporta o incarcatura cu totul neobisnuita. Cele 11 corabii aduceau aici 700 de condamnati englezi la deportare si 450 de marinari. Desi epuizati in urma calatoriei si a emotiilor prin care trecusera, prizonierii, printre care se aflau si femei, au putut sa debarce in sfarsit ca oameni liberi.
Ei au gasit aici o regiune roditoare, care nu parea locuita. Existau o multime de golfuri ce inaintau mult in uscat si corabiile care ii adusesera au ramas o vreme intr-un port natural, Golful Botany, in vreme ce deportatii si-au facut adaposturi pe tarmul stancos pe care l-au numit The Rocks. Cu un efect devastator asupra bastinasilor a inceput colonizarea Australiei, prima asezare engleza fiind cea din golful respectiv. Aici s-a intemeiat si portul Sydney, devenit in zilele noastre un oras modern, cu circa patru milioane de locuitori, cu aeroport international, universitati, muzee si parcuri, cu centrul strabatut de monorai, un tramvai rapid, care aluneca fara zgomot pe sine.
Emblema orasului ramane Opera cu forma ei indrazneata. Unii o compara cu un manunchi de scoici, altii cu niste panze de corabie. A fost ridicata pe un promontoriu care inainteaza mult in mare, conform proiectului arhitectului danez Jorn Utzon. Acesta a castigat concursul lansat in 1957 pentru construirea teatrului liric, dar in cele din urma si-a dat demisia din functia de arhitect coordonator, lucrarea dovedindu-se greu de realizat si foarte costisitoare. Constructia a fost terminata nu in cinci ani, cum se prevazuse, ci in 14, arhitectii australieni participand si ei din plin la rezolvarea problemelor. Costul ei fusese apreciat la sapte milioane de dolari dar s-a ridicat la o suma in jur de 102 milioane. Opera din Sydney ramane insa una dintre marile minuni ale lumii moderne, ca si Sydney Tower, de la inaltimea caruia poti contempla atat frumusetea orasului, cat si plajele Pacificului.
Pana la construirea Operei, simbolul orasului era Podul Portului, care facea legatura intre zona de nord si cea de sud. Poreclit de localnici „Batranul Umeras”, datorita formei sale, a fost terminat in 1932 si are opt benzi de circulatie, doua linii de tramvai, piste pentru biciclisti si trotuarul pentru pietoni. Cea mai mare parte a traficului se desfasoara insa pe apa. Dintr-o parte in alta a portului vezi trecand catamarane rapide sau feriboturi mai greoaie care fac si curse intre centru si suburbii. Multe dintre aceste ambarcatii ancoreaza in Cheiul Circular, unde o multime pestrita alcatuita din acrobati, mimi, actori si muzicieni ofera trecatorilor spectacole stradale pline de culoare. In apropiere se afla o copie a celebrului vas Bounty, cunoscut pentru revolta care a avut loc la bordul lui. Vasul poate fi vizitat, si, la cerere, face scurte plimbari in golf.
Nu departe de chei poti vizita The Rocks, prima asezare a deportatilor britanici, asezare in care, cu prilejul bicentenarului orasului, au fost refacute casele vechi, un bar si o zona de cumparaturi, toate incluse in circuitul turistic. Cea mai veche dintre aceste cladiri este Cadman’s Cottage, ridicata in 1816. Pe locul in care a debarcat James Cook a fost amenajat Parcul National care ii poarta numele, dominat de un monument comemorativ. De altfel, James Cook este persoana cea mai onorata in Australia iar locuitorii orasului Sydney sunt mandri de faptul ca aici a pus prima oara piciorul marele navigator.
IRINA STOICA
Comentarii