• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 23 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 23 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Armonie si echilibru

Armonie si echilibru

5 mai 2025
in Terra X
A A

Aproape întotdeauna, în contextul oricarei manifestari artistice, pe „circuitul” creator-opera – receptor-mesaj, exista o sinestezie implicita între doua sau mai multe genuri de arta.

Unele dintre aceste aliante estetice sunt conjuncturale, însa deseori în relatia respectiva este obligatorie prezen-ta unui liant menit sa duca în cele din urma la savârsirea obiectivului central, de punere în ordine, echilibru si armonie a acelor elemente comune ce fac ca interconditionarea reciproca sa creeze întregul.

Vom ilustra aceasta idee cu prezentarea celei mai vechi îngemanari de acest fel, ca exprimare simultana a atributului artistic specific omului: teatrul si arhitectura – dinamicul si staticul, sufletul si trupul.

Teatrul antic din orasul francez Orange este cel mai bine conservat edificiu roman de acest gen din Europa. Înscris în patrimoniul mondial UNESCO în 1981, îsi datoreaza faima arhitecturii sale monumentale. „Cel mai frumos zid din regatul meu”, l-a apreciat Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”.

Construit în primul veac al erei crestine, îsi datoreaza reputatia pastrarii remarcabile a zidului sau de scena, prezentând toate componentele Teatrului Latin, dupa Vitruvius: cavea (nivelurile semicirculare destinate publicului, sustinuta de 100 de arcade), accesele laterale si peretele scenei flancat de parascenie.

Constructia impresioneaza prin volumele exceptionale si decorurile remarcabil de bine conservate, începând cu peretele scenei, de 103 metri lungime si 37 de metri înaltime.

Conceput sa încânte publicul Galiei (Franta de astazi), prin el a trecut calea de raspândire a culturii si limbii romane. Peste 9.000 de persoane pe fiecare spectacol au putut asista la tragedii, comedii, la spectacole de dans, acrobatii si jonglerii. Coloane si numeroase statui în nise au decorat initial peretele scenei.

Pe de alta parte, amplasarea sa la poalele dealului îl face un element de aparare a orasului. Teatrul Antic din Orange gazduieste si astazi, dupa doua milenii, numeroase evenimente, precum si celebrul festival de arta lirica Chorégies d’Orange.

Palau de la Música Catalana este o sala de concerte din Barcelona, o perla arhitecturala a modernismului catalan, singura sala de concerte declarata Patrimoniu Mondial de UNESCO (4 decembrie 1997).

Ceea ce atrage însa privirile ca un magnet este un detaliu arhitectural unic, de o inspiratie uimitoare: doua rânduri de coloane vibrante de piatra acoperite fiecare cu alt mozaic. Fiecare element este dedicat unui gen muzical diferit – de la maretia operei la autenticitatea muzicii populare si unitatea muzicii corale.

În plus, exista o nota minunata de natura, cu plante si flori delicat reprezentate, iar personaje, instrumente muzicale, note si simboluri se reunesc în aceste mozaicuri, creând un tablou care celebreaza magistral muzica si semnificatia ei în cultura.

Cladirea este articulata în jurul unei structuri metalice centrale acoperite cu sticla, care, atunci când primeste lumina naturala, transforma cea mai semnificativa cladire din opera lui Domènech i Montaner (edificata în 1908) într-o cutie muzicala magica, în care se îmbina toate artele aplicate: sculptura, mozaic, vitraliu si forjare.

Între nenumaratele comori culturale pariziene de top, Palais Garnier reprezinta un locas de cultura desavârsit, foarte bogat în istorie, în care mostenirea si creatia artistica, miturile si fanteziile, spectacolele de opera, balet si concerte se combina în mod fascinant.

Proiectata de arhitectul Charles Garnier ca parte a unui vast proiect lansat de Napoleon al III-lea, aceasta capodopera a stilului celui de-al Doilea Imperiu combina influentele clasice, baroc si renascentiste si se remarca prin maretia si rafinamentul sau.

Teatru, loc public de festivitati si reprezentare, oglinda a puterii politice, martor la evenimente majore din istoria Frantei, Palais Garnier continua sa fascineze publicul. Peste un milion de vizitatori si aproape 350.000 de spectatori din întreaga lume se aduna aici în fiecare an, desi vorbim numai despre una dintre cele doua sali ale Operei Nationale din Paris, cea de-a doua fiind Opéra Bastille.

În traditia teatrelor italiene, sala de spectacole în forma de potcoava are o structura metalica, mascata de marmura, stuc, catifea si decoratiuni aurite. Plafonul situat la 30 de metri sustine nu mai putin de 8 tone – respectiv candelabrul de bronz si cristal dotat cu 340 de lumini. Cortina de scena a fost creata de pictorii-decoratori de teatru Auguste Rubé si Philippe Chaperon. Tavanul pictat de Marc Chagall si comandat de ministrul Culturii, scriitorul André Malraux, a fost inaugurat pe 23 septembrie 1964.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Tema: „APELE NOASTRE”

Urmatorul Articol

Castelul São Jorge

Articole Similare

Terra X

Natura, opera de arta

19 mai 2025

Creatiile artistice, prin definitie, sunt „sprijinite” de un suport fizic care confera...

Terra X

Palatul Beylerbeyi

19 mai 2025

Una dintre mândriile Istanbulului o constituie palatele sale, bijuterii arhitecturale împodobite cu...

Terra X

Razbunarea falsificatorului de tablouri

12 mai 2025

Binele si Raul reprezinta deopotriva notiuni etice si estetice, iar fenomenul artistic...

Terra X

Turnul lui Hercule

12 mai 2025

Inclus în Patrimoniul UNESCO din anul 2009, „Turnul lui Hercule”, înaltat în...

Terra X

Planeta pisicilor…

5 mai 2025

Într-un superb film de animatie vechi de peste cinci decenii, adresat deopotriva...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Urmatorul Articol

Castelul São Jorge

Cum au aparut pestii în lacurile de munte din Pirinei?

Un vaccin revolutionar împotriva cancerului

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Citeste mai departe
Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.