Oras cu o istorie bogata si o cultura vibranta, Coimbra ofera turistilor monumente impunatoare, statui, biserici, piete publice si poduri într-un amestec fascinant de stiluri, de traditii si inovatii.
Una dintre cladirile reprezentative ale sale este Universitatea, numarându-se printre cele mai vechi si mai faimoase din Europa. Infiintata în anul 1290 si-a schimbat de câteva ori amplasamentul pâna în 1534 când s-a stabilit definitiv pe dealul de pe care poate fi contemplat întregul oras. Era o perioada de mare înflorire a bibliotecilor în colegiile universitare ale lumii, dar în contrast cu acestea cea din Coimbra a avut de suferit pierderi însemnate din colectia ei care, initial, nu fusese prea bogata. Acest lucru era cauzat de pastrarea necoresunzatoare a cartilor, într-o sala deteriorata, fapt care a impus mutarea lor la etaj într-un spatiu adecvat.
Ingrijorat de aceste distrugeri, rectorul Universitatii i-a scris regelui Joao al V-lea cerându-i ajutorul. Regele i-a acordat banii necesari nu doar pentru renovarea unei sali, ci pentru constructia unei noi biblioteci, care urma sa devina una dintre cele mai frumoase din lume.
Constructia s-a desfasurat între anii 1717-1728 si rezultatul a fost o splendida cladire în stil baroc, numita Biblioteca Joanina, dupa numele regelui Joao al V-lea. Arhitectul principal a fost Gaspar Ferreira, angajat initial sa faca rafturile bibliotecii, dar preluând apoi toate lucrarile ornamentale si tehnice ale edificiului datorita abilitatilor sale din punct de vedere tehnic.
Cladirea în stil baroc impresioneaza în primul rând prin cele patru coloane de la intrare, fatada fiind împodobita cu blazonul regelui si o inscriptie subliniind importanta cartilor si ca aceasta biblioteca reprezinta un fel de coroana a orasului.
Cladirea este împartita în trei încaperi largi, diferite din punct de vedere cromatic si legate între ele prin arcade. Decorul bogat abunda în finisaje aurite, realizate de Manuel de Silva, care a împodobit rafturile din lemn de stejar cu motive chinezesti. In mobilier sunt încorporate balcoane, scari si coloane care sustin rafturile. Mesele de studiu sunt din esente de lemn exotic adus din Brazilia, tavanele sunt pictate de Antonio Simoes Ribeiro si Vicente Nunes, reprezentând alegorii ale întelepciunii si talentelor. Ca semn de recunostinta pentru fondatorul bibliotecii un portret al regelui Joao al V-lea, semnat de Giorgio Domenico Dupra, este asezat la loc de cinste si aranjat asemenea unui altar.
In biblioteca exista aproximativ 250.000 de carti provenind din perioada cuprinsa între secolele al XV-lea si al XIX-lea, acoperind domenii variate: filozofie, drept, teologie, geografie, istorie, medicina. Biblioteca detine si unele exemplare foarte rare, cum ar fi o biblie ebrai-ca, numita Biblia Coimbra, un simbol important al iudaismului în Portugalia, cunoscuta ca Biblia Abravanel, publicata în anul 1460, din care exista doar 20 de exemplare în lume, editia princeps a poemului „Os Lusiades” al lui Luiz Vaz de Camoes, hartile originale ale primelor calatorii facute de portughezi si chiar o Biblie Latina care contine doar 48 de rânduri.
Majoritatea cartilor sunt legate în piele si sunt tinute la temperatura constanta între 18 si 20 de grade, temperatura obtinuta cu ajutorul zidurilor exterioare groase si usa masiva de lemn.
O colonie de lilieci ajuta la protejarea cartilor prin distrugerea insectelor, iar mesele sunt acoperite pentru a le proteja de excrementele acestora.
Construita deasupra unei închisori medievale, Biblioteca Joanina a devenit o „închisoare academica”, una dintre cele mai frumoase si ornamentate biblioteci din lume, accesibila nu numai celor însetati de cercetare si noi cunostinte, ci si iubitorilor de muzica, expozitii sau alte evenimente culturale.
IRINA STOICA
Comentarii