Aflata în centrul municipiului Târgoviste, nu departe de vestitul Turn al Chindiei, Catedrala Arhiepiscopala are hramul „Inaltarea Domnului”. Cel mai mare locas de cult din oras este înregistrat pe „Lista monumentelor istorice din judetul Dâmbovita”.
Istoria acestuia se întinde pe câteva secole. Mitropolia Tarii Românesti a fost stabilita în 1356 la Curtea de Arges, capitala tarii.
In 1400, Mircea cel Batrân mutase capitala tarii la Târgoviste, dar nu si mitropolia tarii care ramasese pe loc. La solicitatea mitropolitului Nifon, Radu cel Mare (1495-1508) începe constructia unei biserici monumentale ca sediu al unei mitropolii la Târgoviste. El nu are însa timp sa termine aceasta ctitorie si abia în 1517 lucrarea este terminata de Neagoe Basarab, iar la 15 august, în anul respectiv, este târnosita noua mitropolie mutata aici. Totodata cu acest prilej este canonizat Sfântul Nifon, în ziua de 17 august 1517. Finisarea constructiei a fost realizata mai târziu, în 1537, în timpul domniei lui Radu Paisie (1535-1545), când biserica a fost zugravita si acoperita cu tabla de plumb. Aici a înfiintat Matei Basarab o tipografie pentru carti liturgice în limba româna iar biserica ramâne sediu al mitropoliei tarii pâna în 1668, când a fost mutat la Bucuresti în timpul domniei lui Radu Leon (1664-1669) în Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, actuala catedrala patriarhala.
In timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, biserica din Târgoviste este restaurata, iar mitropolitul Antim Ivireanul reînfiinteaza în anexele ei tipografia. In 1821 eteristii lui Alexandru Ipsilanti distrug acoperisul pe care îl folosesc pentru gloante si în 1842 sunt darâmate anexele, ramânând numai biserica si clopotnita. Ajunsa într-un stadiu de deteriorare grava, biserica este darâmata din temelie în 1889. Lucrarile de reconstructie încep în 1892, sub conducerea arhitectului francez André Lecomte du Noüy.
Biserica este ridicata în stil neo-bizantin, cu pridvor deschis sustinut de 12 coloane. Este în forma de cruce greceasca înscrisa. La întretaierea celor doua brate ale acestei cruci se înalta turla naosului cu 12 laturi, luminata de 12 ferestre prelungi. Este o biserica mare, învelita în tabla. Altarul prezinta o absida mare si alte doua abside alaturate servind drept proscomidiar si diaconicon, încaperi în care se tin vesmintele si obiectele necesare cultului. Pietrele funerare din vechea mitropolie au fost depuse la muzeul orasului. Catapeteasma este în stil bizantin pe fond aurit, iar pictura interioara a fost realizata în 1927 de Dimitrie Belizarie. Biserica a fost sfintita la 12 noiembrie 1933 de patriarhul Miron Cristea.
Dupa înfiintarea Arhiepiscopiei Tâgovistei, în 1991, Biserica Inaltarea Domnului a redevenit catedrala arhiepiscopala si a fost supusa unor ample lucrari de restaurare, fiind resfintita la 4 noiembrie 2001.
IRINA STOICA
Comentarii