Aflata în judetul Dâmbovita, comuna Vulcana-Bai, Manastirea Bunea, cu obste de calugari, are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” pentru biserica veche si „Sfântul Pantelimon” si „Sfânta Maria Egipteanca” pentru biserica noua. Este construita pe un platou, în vârf de deal, înconjurata de paduri de foioase.
Ctitorul bisericii vechi este Bunea Gradisteanu, vel spatarul lui Matei Basarab. El a construit schitul în 1654 dupa ce, urmarit de turci, se ascunsese într-o grota din apropiere. Drept multumire catre Dumnezeu a ridicat acest sfânt locas la circa 100 de metri distanta. Grota exista si astazi si este folosita de multe ori ca refugiu pentru calugari si loc de rugaciune.
In anul 1785, când egumen al manastirii era Dumitru Bogusier, acesta, ajutat de nepoata sa, a initiat reparatii bisericii care suferise mari stricaciuni în vreme. Cu acest prilej a fost refacuta si pictura, la 20 mai 1895 de Enache Zugrav cu prilejul altor reparatii. Lucrarea este mentionata si în pisania de deasupra usii de la intrarea în pridvor, dar nu i se cunoaste creatorul initial.
Alte reparatii au fost facute în 1976 si dupa 1990, când s-au construit biserica noua si un corp de chilii.
Biserica veche, monument istoric, dar si loc de pelerinaj pentru credinciosi, care gasesc aici un loc plin de caldura si întelegere pentru rugaciunile lor, este o cladire mica si joasa, din zid gros de caramida pe temelie de piatra.
Este împartita în încaperile clasice: Altar, naos, pronaos si pridvor, altarul fiind foarte îngust, cu ferestre mici, iar naosul si el destul de putin spatios este luminat de câte o fereastra pe fiecare parte.
Pronaosul, ceva mai larg, este despartit de naos prin doua coloane de zid care sustin o arcada, iar spatiul lasat liber pentru trecere are o latime mai mica de un metru, respectiv 80 de centimetri.
Catapeteasma este din lemn cu icoane pictate, iar pridvorul are si el tavanul pictat. Este sustinut de cinci stâlpi de zid. Biserica are o turla mare deschisa deasupra naosului. Aceasta are o forma circulara si prezinta patru ferestre mici. Exista si o alta turla înfundata deasupra pronaosului. Usa de la intrare în pronaos este din lemn si este dublata de o alta usa de tabla. Pardoseala este din lemn vopsit, iar fatadele exterioare au un brâu median gros. In stânga pridvorului se afla clopotnita, iar celelalte cladiri sunt ridicate la rasarit.
Oaza de liniste si purificare, Manastirea Bunea care si-a capatat de curând acest statut fiind cunoscuta initial drept schit, te invita sa treci pragul facându-te ca în micul locas medieval sa te simti mai aproape de Cer.
IRINA STOICA
Comentarii