Aflat în inima orasului New Delhi, acest templu este închinat religiei Bahá’í, având o arhitectura unica, asemanatoare florii de lotus, un reper modern si un refugiu spiritual.
Este una dintre minunile arhitecturale ale lumii moderne si a fost inaugurat în anul 1986. Credinta Bahá’í, careia îi este închinat templul, este o religie moneteista contemporana care studiaza toate celelalte religii principale si îndeamna la egalitate între oameni. A fost înfiintata în 1863 si a avut un mare succes în Orientul Mijlociu, cu aproximativ sapte milioane de practicanti, majoritatea în India si Iran. Are la baza principiile fundamentale ale unitatii divine, unicitatea tuturor credintelor si solidaritatea umanitatii.
Cladirea din New Delhi, supranumita Taj-Mahalul secolului al XX-lea, este un loc de pelerinaj, de meditatie si de rugaciune, loc de studiu pentru credinciosii acestei religii care vin aici din toata lumea. Templul este deschis tuturor vizitatorilor, indiferent daca practica o religie anume sau daca sunt atei.
Realizat dupa planurile arhitectului iranian Fariborz Sahba, are forma unei flori de lotus, forma comuna mai multor religii, profund venerat în India si vazut ca simbolul universal al puritatii si renasterii.
Asezat în mijlocul unei gradini minunate, ocupa o arie de peste 10.000 de hectare si este unul dintre primele temple din lume care utilizeaza energia solara.
Structura sa are o forma unica reprezentând 27 de petale ale florii de lotus, acoperite cu marmura si simbolizând puritatea. In interior nu exista idoli sau icoane, ci doar un spatiu sferic pentru reflectie linistita.
Sala centrala poate gazdui 2.500 de persoane si are o înaltime de 40 de metri. Podeaua este tot din marmura, provenind de pe Muntele Penteli din Grecia. Are noua intrari principale care permit accesul catre pavilionul central dedicat rugaciunii. Toate intrarile sunt înfrumusetate de prezenta locurilor, încât templul pare rasarit din apa. Se creeaza astfel de la început ideea de pace interioara si liniste. In lumina apusului de Soare templul straluceste ca un memento al faptului ca aici poti gasi un refugiu si o legatura cu lumea celesta.
Templul detine o biblioteca si o sala audio-video în care poti obtine informatii atât despre constructie, cât si despre religia careia îi este închinat. O sala de conferinte completeaza ansamblul informativ.
Asa putem afla ca arhitectul Sahba nu a fost singur în realizarea acestei minuni arhitecturale. El a condus o echipa formata din 800 de ingineri, tehnicieni si artizani de tot felul. Fiecare dintre ei a avut un rol important si depunând o munca incredibila.
Cele noua lacuri care înconjoara templul reprezinta frunzele lotusului si mentin racoare în interior. Intre ele exista poteci cu balustrade elegante, poduri si scari completând frumusetea si grandoarea monumentului.
In lume exista si alte temple Bahá’í, cum este cel din Chicago sau cel din Haifa. Toate raspândesc aceeasi liniste si puritate, toate se înalta în mijlocul unor gradini spectaculoase, dar Templul Lotusului din India emana o serenitate unica, marcând parca legatura dintre terestru si celest.
IRINA STOICA
Comentarii