Cele mai multe dintre aceste intrebari ne-au fost trimise de prietenul revistei noastre, Prof. Marin Stefan din Simleul Silvaniei.
1. Ce se intelege in general, mai ales in gospodariile de tara, prin „fus”?
2. Cum se numeau cele trei zeite din mitologia greaca, supranumite „torcatoarele”, care calauzeau destinele omenesti, una torcând, una depanând si alta taind firul vietii muritorilor?
3. Care inger si in ce scena a iconografiei crestine tine fusul in mâna?
4. Cine a compus muzica baletului „Frumoasa din Padurea Adormita”, in care eroina adoarme 100 de ani dupa ce se inteapa intr-un fus?
5. Ce mare poet român a scris poezia „Cântecul fusului”?
6. Cine a realizat in 1965 filmul „Firul de aur”?
7. Ce reprezinta un „fus” in marina?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „LACURI”
1) In geografie, prin lac se intelege o intindere mai mare de apa statatoare, inchisa intre maluri, uneori cu scurgere la mare sau la un râu. 2) Cel mai adânc lac de pe planeta noastra este Baikalul, din sud-estul Siberiei, atingând 1620 metri si, dupa alte date, chiar 1940 metri. 3) Fiicele lui Okeanos (sau Zeus in alte variante), nimfele izvoarelor si lacurilor se numeau naiade. 4) {coala lakista este o miscare literara romantica aparuta in Anglia la sfârsitul secolului XVIII – inceputul secolului XIX. Din ea faceau parte, printre altii, William Wordsworthe (1770-1850) si Samuel Taylor Coleridge (1722-1834), care au publicat impreuna volumul „Balade lirice”, opera fundamentala a lakistilor. 5) Muzica pentru filmul „Lacul zânelor” a fost compusa de Florin Comisel. 6) Tabloul „Lac in padure” apartine lui Erich Heckel. 7) Scurtmetrajul „Lacul lebedelor” a fost realizat de regizorul spaniol Francesco Rovira Beleta.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii