1. Care este cel mai cunoscut culegator de basme populare din literatura noastra?
2. Care sunt cei mai cunoscuti folcloristi, filologi, lingvisti si culegatori de basme din literatura germana?
3. Ce castel din Franta, de pe Valea Loirei, i-a inspirat lui Charles Perrault povestea „Frumoasa din Padurea Adormita”?
4. Ce mare poet si dramaturg roman (1821-1890) a scris textul feeriei „Sanziana si Pepelea”, combinand mai multe motive din basmele romanesti?
5. Ce mare compozitor italian (1792-1868) a compus muzica operei „Cenusareasa”, in 1817?
6. Carui sculptor roman (1887-1983) ii apartine lucrarea „Sfarma Piatra”, expusa la expozitia din 1912?
7. Cine a realizat, in 2012, filmul „Alba ca Zapada si Razboinicul Vanator”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „LANTURI”
1) Prin lant se intelege, in principal, un sir flexibil de inele, placi etc. asamblate intre ele si folosite pentru legare sau tractiune. Prin extensie inseamna „sir” muntos cineto trofic etc. 2) Cel mai lung lant muntos din lume il constituie Muntii Cordilieri, avand o lungime mai mare de 7.500 kilometri. Trebuie insa mentionata si Dorsala Atlanticului, care strabate Oceanul Atlantic de la nord la sud, pe o lungime de 40.000 de kilometri si o adancime medie de 2.500 de metri. 3) Eroul din mitologia greaca legat in lanturi pe muntele Caucaz era Prometeu. 4) Romanul „Lantul” a fost scris de Adrian McKinty. 5) Tabloul „Romania rupandu-si lanturile pe Campia Libertatii” poarta semnatura lui Constantin Daniel Rosenthal. 6) Muzica operei rock „Lanturile” apartine compozitorilor Eugen Mihaescu si Dragos Docan. 7) Filmul „Lantul”a fost realizat in regia lui Stanley Kramer.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii