Ca regula generala, actorii sunt cunoscuti pentru predilectia lor fie pentru roluri dramatice, fie pentru roluri de comedie, incursiunile lor ocazionale in afara zonei de confort oferindu-le prilejul unor prestatii adesea neconvingatoare, daca nu chiar de-a dreptul ingrozitoare.
Putini sunt artistii care pot face cu usurinta schimb intre genul dramatic si cel comic si este deosebit de amuzant si de interesant totodata sa urmarim actori seriosi distribuiti in roluri secundare in comedii comerciale, pentru ca pur si simplu ei… fura scena, jucand infinit mai bine decat protagonistii acelor pelicule, cum vom incerca sa demonstram si in randurile urmatoare.
Tom Cruise in Furtuna tropicala
Poate ca Ben Stiller a fost vedeta si regizorul acestui film, iar Robert Downey Jr. a fost cel care a castigat distinctiile din sezonul de premii, dar Tom Cruise este probabil membrul distributiei din Furtuna tropicala care a avut cel mai mult de castigat din participarea sa la acest proiect, fiind elogiat pentru felul cum s-a „transformat” efectiv intr-un director de studio brutal, obez si lipsit de scrupule. Inainte de a accepta acest rol surprinzator, Cruise nu numai ca se rezumase strict la domeniul dramelor si thriller-urilor
de-a lungul carierei sale legendare, dar isi proiectase imaginea de „tip dur” si in afara ecranului.
Comedia din 2008 a schimbat total situatia, Cruise dovedindu-si talentul de comediant si devenind dintr-odata simpatic si acelor cinefili care se saturasera de rolurile de „supereroi” interpretate de el.
Charlize Theron in Situatie de criza
Este o actrita a carei gama de abordari pare aproape nelimitata, ea jucand cu aceeasi usurinta in comedii romantice, seriale SF sau thriller-uri palpitante. Dar putini
s-ar fi asteptat ca ea sa se descurce cu atata abilitate in acest serial de mare succes.
Producatorii au distribuit-o pe Theron in rolul Ritei Leeds, un personaj de care Michael Bluth (Jason Bateman) se indragosteste si al carui comportament neortodox i-a facut pe telespectatori sa o suspecteze ca ar fi un spion britanic, cand de fapt era doar rezultatul faptului ca parintii ei sunt verisori.
Un astfel de rol ar putea usor sa para grosolan si insensibil in maini mai putin pricepute, dar in el Theron ne-a demonstrat inca o data ca este o maestra a metamorfozelor!
Jason Statham in Spioana
A-l vedea pe faimosul Jason Statham, prototipul barbatului dur din filmele britanice, facand pereche cu Melissa McCarthy intr-o comedie usurica despre agenti secreti a fost pentru fani o mare surpriza. Sigur, el joaca practic o versiune parodica a tipului de barbat dur si sumbru pentru care a devenit renumit, dar personajul pe care il face in Spioana (regizor Paul Feig), ajunge cumva sa starneasca mai multe rasete intr-un film care ar trebui sa fie mai curand un vehicul pentru bufoneriile lui McCarthy.
Chiar si atunci cand era in centrul atentiei – ca in scena in care amandoi stau agatati de patina de aterizare a unui elicopter – personajul lui Statham, agentul Rick Ford, ajunge sa fie cel care da lovitura de gratie. Mai exact, el risca mania celor de la Resurse umane ale CIA incercand sa se catere in siguranta folosind-o pe McCarthy pe post de… scara!
Omar Sharif in Strict secret
Interpretarea lui Leslie Nielsen in filmul Avionul buclucas din 1980 a stabilit probabil standardul de aur pentru asa-zisii actori seriosi care sunt mult mai amuzanti decat te-ai astepta. Dar in 1984, actorul egiptean Omar Sharif, cunoscut la acea vreme pentru interpretarile magice din filme ca Lawrence al Arabiei si Doctor Jivago, a aparut in Strict secret, o alta comedie nebuna realizata de scenaristii de la Avionul buclucas.
Desi regizorul David Zucker a declarat ca nu a vrut sa includa din nou multe nume surprinzatoare in distrubutie, Sharif a fost totusi adus la bord in rolul agentului Cedric, consolidandu-si astfel pentru totdeauna locul in panteonul maestrilor interpreti in orice gen cinematografic.
Al Pacino in Jack si Jill
Multi ar considera interpretarile stridente si flamboaiante ale lui Al Pacino in filme precum Scarface si Parfum de femeie exemple superbe de comedie neintentionata. Dar se pare ca el poate fi la fel de hilar si intentionat, lucru pe care l-a dovedit fara indoiala in comedia lui Adam Sandler, Jack si Jill, care s-a dovedit a fi o adevarata atrocitate.
Folosirea unui astfel de termen pentru a descrie filmul nu este o greseala, deoarece comedia a obtinut un numar record de 12 nominalizari la premiile Zmeura de Aur, numarandu-se printre cele mai proaste productii ale anului.
Cu toate acestea, numarul de cantec si dans al lui Pacino in reclama la bauturi gustoase pentru micul dejun ar fi trebuit sa anuleze toate cele 12 „Zmeurici” si poate chiar sa-l faca sa merite un premiu pentru ca a facut ca filmele groaznice sa fie vizionabile…
GABRIEL TUDOR
Comentarii